nisu nestali

Islamska država i dalje živi: 'Imaju oružja više nego ikad. Planiraju napade u Europi!'

29.06.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Prije deset godina, Abu Bakr al-Baghdadi proglasio je osnivanje tzv. Islamske države u gradu Mosulu, što je izazvalo globalnu zabrinutost i promijenilo dinamiku terorizma širom svijeta. Islamska država (IS) je brzo stekla teritorijalnu kontrolu u Iraku i Siriji, koristeći brutalnost i propagandu putem ekstremnih videozapisa kako bi širila strah među svojim protivnicima

Međutim, nakon višegodišnjih borbi i međunarodnih napora, IS je vojno poražen i izgubio svoje posljednje utvrde u Siriji 2019. godine. Unatoč gubitku teritorija, ideologija IS-a ostaje živa, a organizacija se prilagođava promjenjenim uvjetima. Ostaci IS-a aktivni su u raznim dijelovima svijeta poput Filipina, Zapadne Afrike i Sahare, gdje i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju s obzirom na svoju sposobnost za terorističke napade i kontrolu nad određenim područjima.

Stručnjak za terorizam Hans-Jakob Schindler ističe da su IS i Al Kaida ponovno ojačali u proteklim godinama, potaknuti povlačenjem međunarodnih snaga iz nekih regija. Prema njegovim riječima, terorističke organizacije sada raspolažu većim resursima i oružjem nego ikada prije, što predstavlja izazov za globalnu sigurnost, piše Tagesschau.

U kontekstu Europe, IS i dalje pokušava izvoditi terorističke napade, a u Njemačkoj je primijećen pokušaj organiziranja većih napada. Schindler upozorava da se unatoč smanjenoj teritorijalnoj kontroli, IS ne odriče pokušaja izvođenja složenih napada te ostaje aktivan u svojim nastojanjima privlačenja novih simpatizera i donatora.

Iako je vojna prijetnja IS-a smanjena, organizacija i dalje predstavlja ideološki i sigurnosni izazov za globalnu zajednicu. Njeno prisustvo u virtualnom prostoru i sposobnost regrutiranja bivših boraca i simpatizera izazivaju zabrinutost, dok se svjetske sigurnosne službe nastavljaju prilagođavati novim taktikama i prijetnjama iz ideološki motiviranog terorizma.

Kao i sve terorističke organizacije, IS definitivno ne želi nestati iz medija, kaže Schindler. Zato je krvavi napad u ožujku ove godine na koncertnu dvoranu u blizini Moskve s više od 130 mrtvih bio pun pogodak s gledišta IS-a.

'Donatorima koji su već dali novac morate pokazati da ste i dalje relevantni. I morate ostati u medijima kako biste generirali nove donatore.' Napad u Moskvi bio je prvi pokušaj IS-a da ponovno privuče više medijske pozornosti od palestinskog islamističkog Hamasa.