IĆE I PIĆE U TURISTIČKOJ SEZONI

Istražili smo gdje se u Dalmaciji dobro jede i koliko to košta

  • +2

Đir po splitskim lokalima

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Bionic
Reading

Srednja Dalmacija u Lijepoj je Našoj već nekoliko turističkih sezona glavna financijska žila kucavica hrvatskog proračuna. Kakvom to spizom hranimo mnogobrojne turiste, provjerili smo po restoranima, konobama, oštarijama i kafićima Zadra, Trogira i hit destinacije posljednjih nekoliko godina, Splita

Sve je veći broj ugostitelja u sva tri grada koji se odlučuju za otvaranje restorana u samim njihovim strogim centrima. Cijene koje nude turistima uistinu su različite, od onih za ruske milijunaše do onih za mlađahne 'backpackere'.

Zadar

U povijesnoj jezgri, tik uz zadarsku rivu, smjestilo se nekoliko vrhunskih restorana koji su u vrijeme glavnih obroka, ručka i večere izuzetno dobro popunjeni. Središtem Zadra se međutim širi i miris pizze i omraženog fast-food koncepta prehrane. Kalelargu i ostale ulice drevnog poluotoka preplavili su ugostiteljski objekti s ponudom ove vrste brze hrane. Cijena mini pizze u prosjeku je 10 kuna, dok su velike pizze od 38 do 60 kuna za malo 'bogatiju', slavonsku pizzu. Jumbo pizze dođu do 80 kuna, osim Margarite koja je 20 kuna jeftinija.

'I više smo nego zadovoljni brojem gostiju. Ovo je druga sezona našeg rada u kojoj je evidentan porast prometa i gostiju koji će za kvalitetan obrok izdvojiti više novca', kazao nam je glavni kuhar jednog od gore navedenih, malo otmjenijih restorana. Kao primjer izdvojio je biftek s argentinskom govedinom koji je zbog nabavne cijene poskupio sa 130 na 170 kuna, ali potražnja, kako tvrdi, pritom nije nimalo pala.

Mesna plata za dvije osobe s piletinom, ražnjićima, svinjskim kotletom, ramstekom i biftekom stoji 230 kuna. Pravi hit jela su od piletine: pileći file na dalmatinski 80 kuna, piletina sa žara 65 kuna i piletina s četiri sira 70 kuna, a isti takav meni, ali dječji, upola je te cijene. Od ribljih jela, u ponudi su file brancina u umaku od kozica po cijeni od 120 kuna, lignje na žaru s blitvom 100 kuna i riba s blitvom 90 kuna. Od hladnih predjela tradicionalno dobro idu pršut i paški sir. Porcija svakog je po 55 kuna, a dobro ide i 90 kuna vrijedan pršut od tune s motrom.

Cijene pića u restoranima ne odskaču previše od cijena u zadarskim kafićima. Sokovi uglavnom stoje 16 kuna, boca mineralne 20 kuna, pola litre piva 18 kuna, a litra prošeka 160 kuna. Za butelju vina potrebno je izdvojiti od 130 kuna (žlahtina Toljanić) do 340 kuna (Ivan Dolac Barrique Badel). Litra graševine ili pelješca košta 100 kuna, a odlučite li se naručiti šampanjac Veuve Clicquot Ponsardin Brut, znajte da stoji 590 kuna.Ono što se ipak češće naručuje je točeno pivo. Za pola litre izdvojit ćete 20 kuna. Sokovi koštaju od 15 do 18 kuna, a boca mineralne vode 22 kune. Kokteli stoje između 30 i 40 kuna.

Škampi, jastog, ili šampjer (kovač), dakle vrhunska gastronomska ponuda, u Zadru također ide odlično s obzirom na cijene. Porcija škampa na buzaru tako stoji 170 kuna, a kilogram jastoga 500 kuna. Lignje na žaru s blitvom su 96 kuna porcija, odnosno 260 kuna kilogram. Kilogram bijele ribe stoji 360 kuna, a ako su u pitanju kovač ili škarpina, 320 kuna. Za riblju platu za dvije osobe potrebno je izdvojiti 420 kuna. Mesna plata koja uključuje biftek, ramstek, svinjski file, puretinu te povrće i prženi krumpir košta 260 kuna. I u toj ponudi ima dječjih obroka koji su znatno jeftiniji.

Kada su zadarski kafići u pitanju, razlike u cijeni su minimalne bez obzira na poziciju ugostiteljskog objekta. 'Ovo je nevjerojatno. Proputovao sam Europu uzduž i poprijeko i nigdje nisam popio kavu na glavnom trgu ili uz spomenik kulture po istoj cijeni kao u nekoj sporednoj uličici. Usto, kava vam je višestruko jeftinija, a u odnosu na europske metropole gotovo i deset puta', rekao nam je ispijajući osam kuna vrijedan jutarnji macchiato na Kalelargi 22-godišnji britanski student David.


Trogir

Obilazeći u vrijeme večere, oko 20 sati, povijesnu jezgru Trogira i rivu gdje se nalazi veliki broj restorana nije bilo lako naći slobodan stol, a u devet navečer to je bila nemoguća misija. Vlasnik jednog od restorana rekao nam je da je, sudeći po gostima, puna sezona počela prije nekih desetak dana. Tada, naravno, počinju i poznate prometne gužve na prilazima oko Trogira, pa dalje prema Čiovu i vozi se sporo u kolonama, no, začudo, na velikim parkinzima s naplatom se ipak može naći mjesta, sat parkiranja je od šest do osam kuna na sat, ovisno o parkingu.

U trogirskim lokalima, kafićima i restoranima kava je od devet do 12 kuna, dok 30 kuna, primjerice, košta koktel leda, šlaga i kave, a kokteli u kafićima i barovima su od 40 do 55 kuna

Pizzerije, ovisno o sastavu i veličini, pizze nude za od 55 do 85 kuna. U restoranima uglavnom su u ponudi razni standardizirani mesni i riblji jelovnici za dvije osobe. Riblji menu za dvije osobe se može naručiti po cijeni od 220 do 240 kuna, a mesna plata s miješanim mesom na žaru po cijeni od 200 kuna za dvije osobe. Pašticada s njokima, pak, u ponudi je svih trogirskih restorana po cijeni od 90 kuna, tuna steak 75 kuna, a sve vrste rižota, tjestenina i špageta s plodovima mora, škampima ili kozicama su od 80 kuna naviše. Ćevapčići su svugdje 65 kuna, a biftek oko 140 kuna. Kad svemu tome pridodamo cijene sokova, mineralne ili piva od 15 do 30 kuna, za prosječnu večeru turisti moraju izdvojiti značajan iznos.

Cijene vina posebna su priča. U ponudi su vina od srednje kvalitete do iznimno skupih vina. Grupa gostiju iz Švicarske istakla nam je da su cijene kao i u ostalim europskim zemljama, ali su se pohvalno izrazili o okusu i kvaliteti hrane. Drugi gost iz Australije, naprotiv, izrazio je čuđenje zbog cijene ribe s roštilja u restoranima koja je po njegovom mišljenju previsoka u odnosu na meso, s obzirom na to da smo primorska i pomorska zemlja. Ipak, naglasio je da je njegovo iskustvo s dalmatinskom kuhinjom iznimno pozitivno. Na jelovnicima smo, naravno, naišli i na ponudu jastoga. Cijena - paprenih 700 kuna.

Kako će se fiskalizacija na kraju pokazati u rezultatima tek ćemo vidjeti, ali svakako zabrinutosti za sezonu trenutačno nema mjesta. Najavljuje se i nastavak trenda kao prethodne dvije-tri sezone kada je rujan bio čak bolji i od srpnja, što se najavljuje i u ovoj godini. Pravo pitanje ostaje zapravo predsezona o podsezona i kako u tim periodima ostvariti bolje rezultate.

Split

Splitski su restorani definitivno jeftiniji od trogirskih, od pet do 10, pa i više posto, što je zasigurno jedan od razloga zašto je ovaj grad već godinama top destinacija gostiju s cijele kugle zemaljske. Ipak, recimo odmah da je ključni i najveći splitski problem za goste ili i građane parkiranje i cijena parkinga. Na Rivi je cijena parkiranja 15 kuna za jedan sat, a na nekoliko drugih parkinga od šest do 10 kuna po satu. Još veći problem je da nema mjesta za parkiranje.

Ipak, nakon uspješnog parkiranja, u centru grada se kava, uz malo istraživanja po splitskim kaletama, može popiti i za pet kuna, ali na Rivi ista takva dođe 10 do 14. To je uglavnom ujednačeno, kao i drugdje na Jadranu, no ono što smo zapazili jest da su u kafićima i restoranima skupi sokovi, obična i mineralna voda i pivo. Još je najjeftinije točeno pivo, a ostala piva, pića i sokovi su od 20 do 40 kuna, a skupi su i razni kokteli, od najmanje 40 do 75 kuna.

U restoranima su cijene malo niže, između ostalog i zbog velike konkurencije u gradu u kojem su skoro svi bivši kafići pretvoreni u hibride kafića, restorana i fast fooda – što su neki izveli vrlo uspješno i simpatično, drugi baš i ne. Tu se nude razne salate, mediteranska hrana u formi brze hrane koju možete prezalogajiti ili ponijeti, što je još dobro. Najgori dio priče je poplava fast-food lokala s pizzetama i sendvičima na svakom uglu povijesne jezgre. U takvoj situaciji restorani su malo smanjili cijene.

U Splitu se rižoti i špageti mogu naći već po cijeni od 60 do 70 kuna, biftek za 120 kuna, a mesne i riblje plate za dvije osobe od 150 do 180 kuna. Usto, u posljednje vrijeme se u gradu otvorilo nekoliko trendovskih wine&chees lokala gdje se može probati malo vina, sir ili samo degustirati razna dalmatinska, ali i istarska i kontinentalna vina. Wine tasting tura se prodaje po cijeni od 20 eura ili 144 kune, a moderator i sommelier će vam ponuditi čašu rosea i desertnog vina te po dvije čaše bijelog i crnog vina. Tko to sve popije, ako ne posegne za malo ovčjeg i kozjeg sira te malo dalmatinske pancete u ponudi, taj će se zasigurno napiti za 144 kune. Kad se usporedi sve ovo, ne čudi popularnost tog novog trenda u Splitu.

I za kraj, svim turistima preporučamo malo zdravog 'đira' prije ručka. I to smislenog 'đira', bolje rečeno potrage za zabačenim konobama i oštarijama u kojima se prava domaća pašticada s njokima može pronaći i po smiješnih 50 kuna, a nakon takvog ručka u istoj konobi možete popiti i domaće vino po cijeni od 40 do 80 kuna za litru. Tu cijenu na tim mjestima prate i sva ostala jela, od vrlo jeftine plave pa do malo skuplje oborite ribe.