komunalni otpad

Iz Grada Zagreba o 'krivotvorenim' 'ZG vrećicama': Zagrebački holding zaštitio je dizajn za sve tri litraže

26.09.2022 u 13:40

Bionic
Reading

Zastupnik zagrebačke gradske skupštine Renato Petek objavio je fotografiju 'ZG vrećice' za smeće na svojem Facebooku za koju tvrdi da je snimljena na jednoj zagrebačkoj tržnici, a ubrzo su se oglasili iz Grada

Zagrepčani će od 1. listopad komunalni otpad bacati isključivo u plavim 'ZG vrećicama'. Zagrebački gradski zastupnik Renato Petek na svojem je Facebooku objavio fotografiju s jedne zagrebačke tržnice sa 'ZG vrećicama', a potom su počele i kružiti informacije je li netko ukrao dizajn 'ZG vrećica' i je li njihov dizajn zaštićen.

Na upit Gradu Zagrebu s portala Zagreb.info jesu li zaštitili dizajn, odgovorili su:

'Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika. Zagrebački holding d.o.o. je kao nositelj dizajna zaštitio dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l). Prijavljeni dizajni smatraju se zaštićenima s datumom registracije – 02. rujna 2022.

Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva', stoji u prioćenju iz Grada Zagreba.