KOSOR O IZBORIMA

'Izjave u kampanji nisu dio HDZ-a koji sam ja vodila'

17.04.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Jadranka Kosor odlučila je ne komentirati rezultate provedenih izbora za Europski parlament pravdajući to očekivanjem odluke Predsjedništva HDZ-a o njezinoj političkoj sudbini u toj stranci. 'Odluka bi se mogla dogoditi sutra jer sutra zasjeda Predsjedništvo HDZ-a. Visoki časni sud me je izbacio jednoglasno, unatoč tome što sam završila pregovore s EU-om', rekla je Kosor za tportal

Iako nije željela komentirati rezultate izbora, odnosno odgovoriti je li pobijedio HDZ i koalicija oko njega ili je pobijedila Ruža Tomašić pomažući najjačoj oporbenoj stranci da se ponovno vrati u vrh političke scenu, Jadranka Kosor je samo rekla kako 'ima svoje mišljenje'. 'Ono što definitivno mogu reći jest da neke od izjava koje smo čuli i u ovoj kampanji definitivno nisu dio politike HDZ-a koji sam ja vodila i onoga koji je stvarao dr. Franjo Tuđman', poručila je Kosor.

Ustvrdila je i kako 'ima pravo na svoj način gledati i na izbore za Europski parlament, što god tko mislio, jer je bila na čelu Vlade koja je završila pregovore', ali je, kako kaže, 'za nagradu dobila pokretanje postupka pred Visokim časnim sudom i prijave nekih kolega koji su bili najbliži suradnici'.

'Dok odluka ne bude donesena, neću posebno komentirati ni ove izbore. Ima puno razloga za to, a jedan od tih je i što bi svaki moj komentar koji se ne bi nekome sviđao mogao biti ponovno upotrijebljen protiv mene. Sudilo mi se za ono prijašnje razdoblje, ali to je tako u politici', rekla je Kosor tportalu pred sabornicom.


Podsjetila je i kako izbora za Europski parlament ne bi bilo da Vlada koju je vodila nije deblokirala pregovore, podnijela težak teret oko arbitražnog sporazuma, završili pregovore i ona, kao predsjednica tadašnje Vlade, nije potpisala Pristupni ugovor. 'Tu činjenicu su više-manje svi prešutjeli, osobito oni od kojih sam očekivala da najviše o tome govore, a to su bile moje kolege, još uvijek moje kolege iz HDZ-a, jer postupak još nije završen', konstatirala je Kosor.

Nazivajući te činjenice 'sad već i povijesnim', podsjetila je i na 'ogroman teret' oko Poglavlja 23 koje se odnosilo na pravosuđe te u tom kontekstu navela borbu protiv kriminala, borbu protiv korupcije, zaštitu ljudskih prava, suđenja za ratne zločine. 'Sjetite se smrti Đure Brodarca gdje je cijeli teret, osobito iz redova HDZ-a, išao na moja leđa. Kao predsjednica Vlade željela sam da poštujemo institucije pravne države, pa onda i, naravno, rad DORH-a i USKOK-a, ali i da se borimo za pravnu državu. Osobito je to bilo u borbi protiv korupcije i po načelu – nitko nije nedodirljiv. To su naprosto činjenice', zaključila je Jadranka Kosor.