POZIV GRAĐANIMA

Izlaznost osjetno podbacila u odnosu na izbore 2015.

11.09.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, odaziv na prijevremenim parlamentarnim izborima do 11:30 sati iznosio je 18,86 posto, što je manje nego na prošlogodišnjim izborima, kada je do istog trenutka na birališta izašlo 21,55 posto birača. Svoju izbornu dužnost do 11,30 sati obavilo je nešto više od 640 tisuća birača, oko 45 tisuća manje nego u studenom kad ih je do istog vremena glasovalo 685 tisuća. Na biračkim mjestima u Hrvatskoj glasovati može oko 3, 74 milijuna birača

Izlaznost je najveća u I. izbornoj jedinici, gdje je do 11.30 sati glasovalo 20,66 posto birača, a najmanja u V. izbornoj jedinici gdje je na birališta izašlo svega 16,26 posto birača. Odaziv može detaljnije proučiti na web-stranicama Državnog izbornog povjerenstva

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je glasala na prijevremenim parlamentarnim izborima te na glasanje pozvala sve birače jer su izbori, rekla je, dan kada oni odlučuju.

Predsjednica je, nakon glasanja na biračkom mjestu u zagrebačkoj Bauerovoj ulici, poručila da je bitno glasati jer su slijedeći mjeseci i godine presudni za budućnost Hrvatske.

'Danas moramo biti ozbiljni'

'Očekujem veću izlaznost i pozivam građane da izađu na izbore jer je danas dan kad vi odlučujete. (…) Danas moramo biti ozbiljni i ne možemo se poslije buniti ako ishod ne bude onakav kakav bismo željeli'; rekla je u izjavi novinarima nakon glasanja na koje je došla zajedno sa suprugom Jakovom.

Izađite, dajte svoj glas, rekla je te izrazila uvjerenje da će proces koji će uslijediti nakon izbora 'iznjedriti vladu koja će doista brinuti o budućnosti Hrvatske'.

'Mislim da Hrvatska nema vremena za gubljenje i voljela bih da nakon današnjih izbora što prije složimo vladu', dodala je.

Osudila je i nedavni napad na mlade vaterpoliste beogradskog 'Partizana' u centru Zagreba, o kojem su je pitali novinar, kazavši: 'Osuđujem svaku vrstu nasilja i apsolutno znate koje su moje pozicije .. osuđujem bilo kakvo nasilje prema bilo kome'.