Izmišljena pita za Neda by OgM

Izmišljena pita za Neda by OgM

14.10.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Izmišljena pita za Neda by OgM

Zašto uvijek radim najbolje stvari kad nemam love? Tada sam u stanju skuhati najluđa jela, napraviti domaće njoke, umjesto da ih kupim u dućanu, iskoristiti sve namirnice koje imam po kući, očistiti par kilograma šljiva bistrica i zamrznuti ih za sve buduće slasne pite... Ima li to veze s onim Jobsovimonelinerom; Stay hungry.Stay foolish.
Besparica očito u meni pokreće najkreativnije čakre, veselje i ludost. Molim da se ovo ne unese u zapisnik platiša mog krvavog rada!


Ručno čistim lješnjake dobivene od Tonijeve kolegice. Ovim putem se zahvaljujem na donaciji ;)


Za doručak jedem kuhane, domaće njoke od buće s lješnjacima, cimetom i agavinim sirupom. Čisto zdravlje i sreća! Money can't buy me Love!

Osim besparice na isto me pokreću nenajavljeni, a dragi gosti! Ako nemam desert  osmislit ću ga u pet minuta od nečega što mi se u blagostanju čini kao prazan frižider. I što je najčudnije ispast će pravo malo remekdjelo pamtljivo po mirisu, okusu, teksturi. Neshvatljivo.

Moja vatrena prijateljica OgnjenkaManojlović (koja nije jedina Ognjenka u mom životu, imam još jednu; Ogi Antunac, modnu kreatoricu!) dijeli samnom sposobnost improvizacije u spravljanju brzinskih slastica.

Inače devil's advocate ilitiga odvjetnica, Ognjenka je u slobodno vrijeme vrsna kuharica! Stalno nešto mućka, isprobava, iskuhava, nakuhava, peče, mijesi, miješa, topi, prži ... i tako dalje :).

Zamolila sam je recept za pitu nabrzakušu koju je ispekla za jednog nenajavljenog, a dragog prijatelja. Pita je prefina, fleksibilna glede namirnica i idealna za svakog nenajavljenog, a voljenog gosta kojeg tri dana NIJE dosta!

 

Izmišljena pita za Neda koji je iznenada došao na ručak, a ništa slatko nismo imali doma (by OgM):

Realno, recepta nema, već ja sad ovo rekreiram po pamćenju. Fora je u tome da se zapravo bilo što može staviti pa ima prostora za igranje s okusima i punjenjima. Stvari se mogu i topiti prethodno pa dodavati.

U kalup za pitu stavite razvaljano tijesto za prhku koru. Ubacite, koliko to prostorne mogućnosti kalupa dopuštaju:

banane, jabuke ili bilo koje drugo voće koje je dostupno – mogu i kruške i šljive, a u ljetnim mjesecima i breskve, marelice
šaka polutki pekan oraha
malo čokolade za kuhanje, tek toliko



Mmmm kako li samo slasno izgledaju ovi sastojci :P

2dl vrhnja za kuhanje razmutiti s malo obranog mlijeka, dodati 1 jaje, malo brašna da se zgusne, malo šećera ili meda i na kraju malo cimeta, da se nađe.

Peći na 180C, 45 minuta ili dok sastojci ne počnu mirisati i kora bude pečena.

Prhka kora za američke pite ou general

količina dovoljna za dvije kore (jedna može ostati u frižideru za drugu pitu)

1žličica soli
150ml vrlo, vrlo hladne vode – ledene

455g brašna
300g maslaca koji je prethodno dobro ohlađen – isjeckati ga na manje kocke


Razmutiti vodu i sol te ostaviti na hladom (balkon/frižider).
Ukoliko imate dobar blender: stavite u posudu brašno, dodajte maslac tako da kockice budu ravnomjerno raspoređene po površini, a ne na jednoj hrpi.

Za miksanje-blenderiranje koristiti opciju pulse dok ne dobijete velike i manje grudice tijesta, dakle dok se stvar ne umrvi. Dodati slanu vodu i pulsirati par sekundi dok se tijesto ne formira u lijepu lopticu koja će biti pomalo grbava i neujednačene teksture.

Ukoliko nemate dovoljno jak blender tijesto možete, dok je u zrnastom stanju, prebaciti u veću posudu i tek onda dodati vodu te umijesiti. 


Ukoliko radite bez blendera: u brašno rasporedite kockice te pomoću dva stolna noža istovremeno režite maslac i miješajte s brašnom. Kada dobijete zrnatu smjesu, dodajte u nju hladnu vodu i umijesite tijesto. Tijesto neće biti glatko kao kada radite klasična dizana tijesta, već će imati u sebi komadiće maslaca.

Foto: Ognjenka Manojlović
To je ono što želimo, jer će taj maslac u kombinaciji s vodom koju smododali rezultirati prhkom korom!


Tijesto malo spljoštite, tako da poprimi oblik diska debelog 2,5 cm. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se ohladi barem 2 sata ili (idealno) preko noći.

Kada ste spremni za pripremu pite, izvadite tijesto i razvaljajte ga na debljinu od
0,5 – 1 cm (ne želite da bude predebelo!). Stavite u kalup za pitu i ulijte kremu ili druge stastojke pite.

Ognjenko draga, evo Ti posvećujem dragu mi stvar Florence and The Machine i još Ti jednom hvala i slava ;)