krvoproliće ne staje

Izraelci u Betlehemu ubili nekoliko Palestinaca, ovi im se osvetili u Jeruzalemu

27.08.2024 u 06:49

Bionic
Reading

Izraelski doseljenici ubili su jednog Palestinca i ranili trojicu u Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali dok je još pet ubijeno u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Nur Shams u blizini grada Tulkarma, priopćilo je u utorak palestinsko ministarstvo zdravstva

Izraelska vojska odgovorila je da su njezini zrakoplovi napali militantno operativno središte u kampu te da trupe blokiraju rute i vrše pretrage na Zapadnoj obali nakon izvješća o otmici.

Palestinci redovito optužuju izraelske snage sigurnosti da stoje po strani i dopuštaju skupinama nasilnih doseljenika da napadaju njihove kuće i sela, a incidenti su izazvali sve veću zabrinutost na međunarodnoj razini. SAD i brojne europske zemlje uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i više puta pozvale Izrael da učini više kako bi suzbio napade.

Paralelno s eskalirajućim napadima doseljenika, sukobi s izraelskom vojskom na Zapadnoj obali naglo su porasli od početka rata Izraela i Hamasa u Gazi prošle godine jer su izraelske snage pojačale operacije protiv naoružanih militantnih skupina, uključujući Hamas koji podržava Iran i Islamski džihad.

Najmanje 30 Izraelaca - civila i vojnika - ubili su Palestinci u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali u istom razdoblju, pokazuju, s druge strane, službeni izraelski podaci.