povratak kući

Izrael spasio taoca iz tunela u 'čudesnoj' operaciji na jugu Gaze

27.08.2024 u 18:26

Bionic
Reading

Qaid Farhan Alkadi proveo je 326 dana u zatočeništvu nakon što ga je 7. listopada oteo Hamas

Izraelska vojska priopćila je da je spasila taoca kojeg je 7. listopada oteo Hamas. Qaid Farhan Alkadi, 52, u stabilnom je zdravstvenom stanju i prebačen je na medicinske preglede u bolnicu, priopćio je IDF, nakon složene operacije u južnoj Gazi.

Forum obitelji talaca priopćio je da je njegov povratak kući 'ništa drugo nego čudesan', javlja Sky News. Rečeno je da je izdržao 326 dana u zatočeništvu.

Alkadi je pripadnik beduinske zajednice - većinski muslimanskog područja - i radio je kao zaštitar u tvornici za pakiranje u kibucu Magen, jednoj od nekoliko poljoprivrednih zajednica koje su napadnute prošlog listopada. Ima dvije žene i otac je 11 djece.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da je Alkadi spašen iz 'podzemnog tunela nakon točnih obavještajnih podataka'. Rekao je da će Izrael 'nastojati vratiti taoce svim mogućim sredstvima'.

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži oko 108 talaca, od kojih se otprilike trećina smatra mrtvima. Velik broj talaca pušten je u zamjenu za Palestince koje je Izrael zatočio tijekom prekida vatre prošlog studenog.