POD PRITISKOM WASHINGTONA

Izrael uvodi četverosatne stanke na sjeveru Gaze za evakuaciju civila

09.11.2023 u 18:19

Bionic
Reading

Izrael će od četvrtka početi provoditi četverosatne stanke u vojnim operacijama na sjeveru Gaze kako bi omogućio stanovnicima da pobjegnu, objavila je Bijela kuća, ocijenivši da je to korak u pravom smjeru

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su stanke dogovorene u razgovorima američkih i izraelskih dužnosnika zadnjih dana, uključujući razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kirby je rekao da će stanke omogućiti stanovnicima da odu i dopremu humanitarne pomoći, a mogle bi poslužiti i za izvlačenje talaca. "Izraelci su nam rekli da u tim područjima tijekom stanke neće biti vojnih operacija i da taj proces počinje danas", rekao je.

"Shvatili smo da će Izrael početi provoditi četverosatne stanke u dijelovima sjeverne Gaze najavljujući ih tri sata prije", rekao je.

Ocijenio je da je to korak u pravom smjeru.

  • +12
Gužva na granici u Rafahu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Mislimo da su to značajni koraci i očito želimo da se nastave koliko god bude potrebno", dodao je.

Kirby je rekao i da prekid vatre između Izraela i Hamasa još nije na dnevnom redu jer bi pomogao Hamasu i "legitimizirao ono što su oni učinili 7. listopada", dodajući da "to oni sada jednostavno neće dopustiti."

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'