hezbolah, hamas...

Izraelski general: Iran je iza svih naših sukoba, a gradi vatreni prsten oko nas

09.10.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik Sjevernog zapovjedništva izraelske vojske (IDF), umirovljeni general Yossi Peled, gostovao je u emisiji 'Studio 4' HRT-a, u kojoj je izjavio da iza svih trenutnih izraelskih sukoba stoji Iran

Rekao je da Teheran godinama oko Izraela gradi 'vatreni prsten', koji IDF trenutno uništava. Tako je rekao da je Izrael odlučio napasti južni Libanon zbog Hezbolahove podrške palestinskom Hamasu.

'Vrlo jednostavan odgovor, iako je situacija jako kompleksna. To je rezultat činjenice da je Hezbolah odlučio poduprijeti Hamas. Kao što znate, mi smo započeli s operacijama na jugu i nakon 24 sata, Hezbolah se uključio u borbu protiv Izraela, rekao je umirovljeni general Yossi Peled za HRT. Dodao je da je Hezbolahov napad za posljedicu imao iseljavanje izraelskog stanovništva sa sjevera zemlje, uz granicu s Libanonom.

'Rat u Libanonu je jedna vrlo okrutna situacija. Nadam se da će biti što manje žrtava među izraelskim vojnicima. No, jednom kada započnete rat, morate platiti cijenu za njega, istaknuo je. Tvrdi da je Hezbolah znatno oslabljen u odnosu na razdoblje prije izraelskih napada na njihovo vodstvo i kopnene invazije na južni Libanon.

  • +10
Izraelski vojnici u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

'Da ste me pitali prije godinu dana koje su sposobnosti Hezbolaha, tada bih to procijenio kao puno veću prijetnju. Nemojte me krivo shvatiti, situacija jest ozbiljna, ali uspjeli smo u relativno kratkom vremenu, unutar dva tjedna, značajno oslabiti Hezbolah', ustvrdio je. Dodao je da je Hezbolah još uvijek prijetnja, ali da to nije ni blizu onome kakav je bio prije nekoliko tjedana. Također je rekao da ne zna koliko će Izraelu trebati da 'riješi' situaciju. Na pitanje boji li se novog iranskog napada i izbijanja rata, Peled je rekao da je Iran glavno ishodište svih problema.

'Ne bojim se toga. Došli ste do glavnog pitanja. Govorimo o Hamasu, Hezbolahu i to nije lak izazov za Izrael, no na kraju dana, samo je jedan čimbenik iza njih - Iran. Iran već dugo godina ustraje na gradnji 'vatrenog prstena' oko Izraela. Na sjeveru Hezbolah, na jugu Hamas, na istoku militanti u Iraku, neki su čak i u Siriji, zatim imate i Jemen', rekao je. Kaže Izrael sada počinje razbijati taj prsten, a da rješenje ne trebaju dogovarati s Hezbolahom, nego s Iranom.

  • +2
Škola u Izraelu oštećena u iranskom napadu raketama Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

'Postoji i jedna iluzija, odnosno uvjerenje da ako se Izrael bori na više frontova, da je to početak kraja naše države. Izrael će tu ostati zauvijek', rekao je Peled.