rat na bliskom istoku

Biden: Nema više povratka na status quo, mora postojati vizija o dvije države

25.10.2023 u 06:21

Bionic
Reading

Rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze pratimo uživo

23:16 Rusija i Kina u srijedu su uložile veto na američku rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koja se tiče Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze, dok nacrt Rusije nije uspio prikupiti minimalan broj glasova. >>>Cijeli članak<<<

22:45 Veleposlanstvo SAD u Kuvajtu je izvijestilo da je upoznato s prijetnjama koje je na društvenim mrežama uputila paravojna skupina Alwiyat al-Waad al-Haq u Iraku, protiv američkih vojnih baza u Kuvajtu. Kao rezultat toga, Veleposlanstvo SAD-a u Kuvajtu ograničava svoje aktivnosti u američkim vojnim bazama samo na bitne i službene događaje. Građanima SAD-a savjetuje se da ostanu oprezni.

22:17 Američki predsjednik Joe Biden kaže: "Nema povratka na status quo kakav je bio 6. listopada."

“To znači osigurati da Hamas više ne može terorizirati Izrael i koristiti palestinske civile kao živi štit. To također znači da kada ova kriza završi, mora postojati vizija onoga što slijedi, a po našem mišljenju to mora biti rješenje s dvije države”, rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom.

Biden naznačio da je predložio odgodu kopnene operacije kako bi se osiguralo oslobađanje više talaca, ali inzistira da to nije bila direktiva.

“Ono što sam mu rekao jest da, ako je to moguće, sigurno izvući ove ljude, to je ono što bi trebao učiniti. To je njegova odluka. Nisam to zahtijevao. Ukazao sam mu da ako je stvarno, to treba učiniti", rekao je Biden, dodajući da su taoci "u opasnosti".

“Izrael ima pravo, a ja bih dodao i odgovornost da odgovori na pokolj naših ljudi. I osigurat ćemo da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani od ovih terorista, to je jamstvo”, kaže Biden.

Što se tiče potencijala za širu regionalnu eskalaciju, Biden kaže: “Imamo trupe u regiji od 11. rujna da krenu za ISIS-om... u regiji, nemajući nikakve veze s Izraelom. Moje upozorenje ajatolahu bilo je da ćemo, ako se nastave kretati protiv tih trupa, odgovoriti i on treba biti spreman. To nema nikakve veze s Izraelom.”

21:38 Novinaru Al Jazeere Waelu Al-Dahdouhu ubijeni su žena i dvoje djece u izraelskom zračnom napadu koji je pogodio kuću u kojoj su se sklonili u Gazi. >>>Cijeli članak<<<

20:52 Obilježavanje 85. obljetnice od početka progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo biti upriličeno u Sarajevu 8. studenoga, otkazano je jer su u židovskoj zajednici u tom gradu procijenili kako su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku. >>>Cijeli članak<<<

20:18 Više od polovice od ukupno, procjenjuje se, 220 talaca koje zatočenima drži palestinska militantna skupina Hamas ima strane putovnice iz 25 različitih zemalja, a među zarobljenima su 54 državljana Tajlanda, priopćila je u srijedu izraelska vlada. >>>Cijeli članak<<<

20:04 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu navečer da se zemlja 'pripremamo za kopnenu operaciju' u Pojasu Gaze, dodajući da je 'o vremenu operacije jednoglasno odlučila ratna vlada'.

Netanyahu, koji još nije preuzeo odgovornost za vojni i vladini neuspjeh koji je prethodio Hamasovom smrtonosnom napadu 7. listopada, rekao je da će 'svi morati odgovarati za napad, uključujući njega, ali to će se dogoditi tek nakon rata.

"Svi članovi Hamasa su označeni za smrt, iznad zemlje i ispod, unutar i izvan Gaze. Zajedno s ministrom obrane Gallantom, ministrom Bennyjem Gantzom, kabinetom, načelnikom stožera IDF-a i čelnicima sigurnosnih agencija, mi radimo danonoćno na postizanju naših ratnih ciljeva do pobjede, bez političkih obzira", dodao je dalje. Izraelski čelnik naveo je ratne ciljeve, a na vrh popisa stavio povratak zarobljenika koje drži Hamas. "Postavili smo dva cilja za ovaj rat: osakatiti Hamasove političke i vojne sposobnosti i učiniti sve što je moguće da se zarobljenici vrate kući", rekao je izraelski premijer

19:03 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako vjeruje da bi za Izrael bila 'pogreška' ako bi pokrenuo 'masovnu kopnenu intervenciju' u Gazi, iako je Macron ponovno potvrdio pravo Izraela da se brani.

"Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je ona u potpunosti usmjerena protiv terorističkih skupina, to je izbor koji ima, ali ako je to velika operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju ja smatra da bi to bila pogreška za Izrael", rekao je Macron novinarima u Egiptu.

Macron je dodao da je ukupno 31 francuski državljanin do sada umro od napada Hamasa u Izraelu ranije ovog mjeseca.

18:24 Vojni analitičar Goran Redžepović za N1 je analizirao situaciju na Bliskom istoku. Ističe da su u odlučivanju o kopnenoj invaziji izraelske vojske u Gazu uključena tri faktora: vanjskopolitički, unutarnjepolitički i vojni. >>>Cijeli članak pročitajte ovdje<<<

18:00 Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu održava se prosvjed pod nazivom "Skup solidarnosti s Palestinom". Prema slobodnoj procjeni na skupu se okupilo par stotina ljudi. >>>Cijeli članak<<<

17:40 Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da Hamas nije teroristička skupina, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat kaže da 'Izrael svim srcem odbacuje oštre riječi turskog predsjednika o terorističkoj organizaciji Hamas'.

'Hamas je podla teroristička organizacija gora od ISIS-a koja brutalno i namjerno ubija bebe, djecu, žene i starije osobe, uzima civile za taoce i koristi svoje ljude kao živi štit', naveo je Haiat.

Čak ni pokušaj turskog predsjednika da obrani terorističku organizaciju i njegove huškačke riječi neće promijeniti užase koje je cijeli svijet vidio i nedvosmislenu činjenicu: Hamas = ISIS.

17:26 Izrael je za sada pristao odgoditi invaziju na Gazu, tako da SAD može osnažiti raketnu obranu u regiju, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na američke i izraelske dužnosnike.

Pentagon, navodno, radi na postavljanju gotovo desetak sustava protuzračne obrane za zaštitu američkih trupa od projektila i raketa.

'Američki dužnosnici do sada su uvjeravali Izraelce da odgode dok ti dijelovi ne budu postavljeni, što se očekuje već krajem ovog tjedna', stoji u izvješću.

16:54 Šokiran sam lažnim tumačenjem mojih riječi kazao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nakon što je njegov govor u utorak izazvao erupciju negodovanja u Izraelu, neki dužnosnici su čak zatražili da podnese ostavku. >>>Više pročitajte ovdje<<<

  • +2
Antonio Guterres Izvor: Profimedia / Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

16:05 Već više od dva tjedna Izrael prijeti da će pokrenuti kopnenu ofenzivu na Gazu. Ulozi ne mogu biti veći, a turski ministar vanjskih poslova danas je upozorio da bi takva operacija započela masakr. Izraelski tenkovi i vojnici su na granici nakon što je premijer Benjamin Netanyahu formirao ratni kabinet i pozvao stotine tisuća rezervista IDF-a. >>>Cijeli članak<<<

15.30 Već više od dva tjedna Izrael prijeti da će pokrenuti kopnenu ofenzivu na Gazu. Ulozi ne mogu biti veći, a turski ministar vanjskih poslova danas je upozorio da bi takva operacija započela masakr. Izraelski tenkovi i vojnici su na granici nakon što je premijer Benjamin Netanyahu formirao ratni kabinet i pozvao stotine tisuća rezervista IDF-a >>>Cijeli članak<<<

14.45 Glasnogovornik ureda britanskog premijera Rishija Sunaka danas je rekao da bi prekid vatre u Gazi koristio samo Hamasu. "Sveopći prekid vatre koristio bi samo Hamasu", rekao je glasnogovornik i dodao: "Humanitarne pauze, koje su privremenog karaktera i ograničenog opsega, mogle bi biti operativni alat kakav je potreban u ovim trenucima'', javlja BBC.

Izraelska vojska na granici s Libanonom Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

14.12 Kada su korisnici Google Mapsa u utorak pretraživali granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, mogli su vidjeti nazive mjesta koji su uključivali nazive '*ebi se, Izrael' i 'Neka Bog prokune izraelski Jeruzalem' >>>Cijeli članak<<<

13.55 Hamas je potvrdio da je lansirao raketu na južni izraelski grad Eilat koji je udaljen 220 kilometara od Pojasa Gaze.To najdugometniji napad Hamasa od 7. listopada. Glasnogovornik IDF-a rekao je da je "otkriveno jedno ispaljivanje iz Gaze prema regiji Eilat, te da raketa pala na otvoreno područje". Nema izvješća o bilo kakvoj šteti ili žrtvama.

13.45 Ministarstvo zdravlja Gaze, koje vodi Hamas, tvrdi da je u izraelskim zračnim napadima od 7. listopada u Pojasu Gaze ubijeno 6.546 Palestinaca. Navodi se da broj uključuje 2.704 djece. U zadnja 24 sada, tvrde, ubijeno je 756 osoba, uključujući 344 djece. Tvrde i da je ukupno 17.439 ljudi ranjeno. Medijskim organizacijama nije moguće neovisno provjeriti brojke o žrtvama koje su objavljene iz Gaze. Izrael je započeo posljednji val zračnog bombardiranja nakon što je Hamas izveo svoj napad unutar Izraela 7. listopada, u kojem je ubijeno najmanje 1400 Izraelaca.

  • +3
Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

13.07 Izrael se priprema za moguće otvaranje druge fronte duž svoje sjeverne granice sa Libanonom, javlja Sky News. Izraelski položaji tamo su ojačani dok vojska odgovara na napade iz Sirije i Libanona.

13.05 Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da uzvraćaju vatru na izvorište protutenkovske rakete koju su "lansirali teroristi u Libanonu". Projektil je ciljao vojnike u području Avivima blizu izraelsko-libanonske granice.Nema izvještaja o ozlijeđenima s izraelske strane, rekao je IDF, dodajući da su njegovi tenkovi i topništvo kao odgovor pucali prema izvoru pucnjave.

12.55 Svjetska zdravstvena organizacija u Palestini objavila je da je od 7. listopada “dokumentirala 171 napada na zdravstvene ustanove na palestinskom teritoriju”. Tvrdi da su "493 osobe ubijene u zdravstvenim napadima, uključujući 16 zdravstvenih radnika na dužnosti."

12.35 Vođa libanonskog Hezbolaha sastao se s vođama palestinskih militantnih frakcija Hamasa i Islamskog džihada i razgovarali su o tome što njihov savez mora učiniti da se postigne "stvarna pobjeda otpora", priopćio je Hezbolah u srijedu.>>>Cijeli članak<<<

12.30 Državno odvjetništvo u Duesseldorfu pokrenulo je u srijedu istragu protiv njemačkog državljanina pod zbog sumnje da je planirao teroristički napad na proizraelski prosvjed u Njemačkoj. „Postoje indicije da je osumnjičeni, koji je uhićen u utorak navečer u Duisburgu, stupio u kontakt s osobom u inozemstvu u svrhu planiranja ubojstva“, stoji u priopćenju državnog odvjetništva u Duesseldorfu.>>>Cijeli članak<<<

12.25 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Hamas nije teroristička organizacija već skupina mudžahedina koja brani svoju zemlju. AP izvještava da je Erdoğan rekao da otkazao posjet Izraelu kao dio politike njegove zemlje za normalizaciju odnosa sa židovskom državom, dodajući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu "zlorabio njihovu dobru volju". Erdoğan je također opisao izraelsku akciju u Gazi kao jedan od "najkrvavijih, najodvratnijih i najdivljačkih napada u povijesti". "Nemamo problema s izraelskom državom, ali nikada nismo, niti ćemo ikada prihvatiti zločine koje je počinio Izrael i činjenicu da djeluje kao organizacija, a ne kao država", rekao je. Times of Israel ga je citirao kada je rekao da Izrael “može promatrati Hamas kao terorističku organizaciju zajedno sa zapadom. Zapad vam puno duguje. Ali Turska vam ništa ne duguje. Hamas nije teroristička organizacija, to je skupina mudžahedina koji brane svoju zemlju.”>>>Cijeli članak<<<

12.13 Bolnica Nasser u Khan Younisu glavni je medicinski centar za stanovnike Gaze na jugu. Iz bolnice su naveli da će postupci spašavanja života biti zaustavljeni vrlo brzo zbog nedostatka goriva. Ponestaje i krvi i opreme za spašavanje, javlja dopisnik BBC-ja i kaže kako je situacija na rubu katastrofe. "Ovdje ljudi spavaju u dvorištu ispred bolnice i na ulici. Posjetio sam jednu od UN-ovih škola u kojoj se sklanjaju ljudi sa sjevera Gaze. Dobivaju jednu litru čiste vode dnevno i vrlo malo hrane, a pristup kupaonici je vrlo ograničen. Škola je nekada imala 500 učenika, sada je u njoj 5000 ljudi. Prostor i sadržaji nisu dovoljni za smještaj ovih ljudi", rekao je BBC-jev dopisnik.

11.45 UNRWA, UN-ova agencija osnovana za palestinske izbjeglice, kaže da su njezina skloništa toliko pretrpana da imaju četiri puta više mjesta od svog kapaciteta. Agencija kaže da se gotovo 600.000 ljudi nalazi u 150 objekata. To uključuje škole i zdravstvene stranice.

11.09 Više Hamasovih boraca pokušalo se u utorak navečer infiltrirati u Izrael iz Pojasa Gaze preko mora i ubile su ih snage izraelske mornarice, priopćila je izraelska vojska.IDF nije precizirao koliko se Hamasovih ronilaca pokušalo infiltrirati u Izrael. Mediji na hebrejskom jeziku govore o broju između pet i osam.

10:28 Jordanska kraljica Rania kritizirala je u intervjuu s BBC-jevom novinarkom Christiane Amanpour 'očigledne dvostruke standarde' u zapadnom mainstream medijskom izvještavanju o ratu između Izraela i Hamasa

'Bilo je vrlo razočaravajuće vidjeti dvostruke standarde u današnjem svijetu, vidjeti snažnu osudu onoga što se dogodilo 7. listopada, ali vrlo malo osude onoga što se događa danas', rekla je jrodanska kraljica u razgovoru s Amanpour u video intervju iz jordanskog glavnog grada Ammana.

9:03 Američki obavještajci 'vrlo su sigurni' da je eksploziju u bolnici u Gazi prošli tjedan izazvala palestinska raketa koja se raspala za vrijeme leta, a ne Izrael, rekao je američki dužnosnik u utorak. >>> Cijeli tekst <<<

Ministarstvo zdravstva Gaze koju vodi Hamas priopćilo je da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al-Ahli al-Arabi 17. listopada. Palestinci i arapske države priopćile su da je bolnica pogođena u izraelskom zračnom napadu.

Izrael je rekao da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete palestinske militantne skupine Islamskog džihada, koji je odbacio odgovornost.

Američki predsjednik Biden izjavio je dan nakon incidenta, dok je bio u posjetu Tel Avivu, da se čini da je eksplozija rezultat zalutale rakete koju je ispalila 'teroristička skupina', ponovivši izraelsko stajalište.

New York Times, NBC News i drugi američki mediji izvijestili su o procjeni američke obavještajne službe ranije u utorak, pozivajući se na brifing s novinarima. Američki dužnosnik odbio je biti imenovan jer su informacije i dalje povjerljive.

  • +6
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

3:05 Izraelska vojska priopćila je da su njezini zrakoplovi gađali infrastrukturu sirijske vojske rano u srijedu te navela kako je to odgovor na lansiranje raketa iz Sirije prema Izraelu.

00:01 Veleposlanik Izraela pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan pozvao je Antonija Guterresa da podnese ostavku na svoju dužnost.

  • +4
Izraelska vojska Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Glavni tajnik UN-a pozvao je na prekid vatre između Izraela i Hamasa, optužujući obje strane za ubijanje i ranjavanje civila kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Erdan je rekao da je Guterres "izgubio sav moral i nepristranost" i da "tolerira terorizam".

"Ovo je čistokrvna kleveta. Ovo je čistokrvna kleveta. I mislim da glavni tajnik mora dati ostavku", rekao je.