POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Jadranka Kosor nahvalila Daliju Orešković i pozvala njezinu protukandidatkinju da se povuče

19.02.2018 u 10:43

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor, komentirajući odluku Dalije Orešković, koja je povukla kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekla kako je to hrabar potez, da je glasanje saborskih zastupnika o izboru nove predsjednice Povjerenstva 'pokazalo svu bijedu hrvatske politike' te da bi sada bilo dobro da i jedina preostala kandidatkinja za šeficu Povjerenstva Nataša Novaković povuče svoju kandidaturu

'Na saborskom Odboru za izbor i imenovanja glasanje je bilo javno i Dalija Orešković dobila je jednoglasnu potporu, a na glasanju (tajnom, i to svih zastupnika) nije ju dobila. To pokazuje bijedu hrvatske politike.

Kad je glasanje javno, onda se ta vrsta aktivnosti i beskompromisnog držanja zakona podupre, a kada je tajno, onda se ne podupire. Očito ni svi ljudi iz opozicije nisu bili zadovoljni radom Orešković', rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor na N1 televiziji

Kosor je komentirala i riječi Dalije Orešković da su 'maske pale'.

'Kada gledate sadašnji saziv Sabora, o njoj su odlučivali i zastupnici koji imaju problema sa zakonom. Ona je dokazala da taj posao zna raditi, ojačala je standarde i digla ljestvicu. Ovo je i apsurd hrvatske politike. Dobro bi bilo da protukandidatkinja povuče hrabar potez. Ovo što je učinila Orešković je hrabar potez. Učinila je nešto da zaštiti sebe i svoju obitelj', rekla je bivša premijerka.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kaže kako je nakon povlačenja Dalije Orešković pozicija njezine protukandidatkinje Nataše Novaković vrlo teška.

'Mislim da bi u ovoj situaciji, kada gospođa Novaković nije dobila dovoljno glasova, bilo logično da i ona povuče kandidaturu. Logično je to jer ulazimo u drugi krug, gdje je jedini kandidat i može se pretpostaviti da će biti izabrana i dobiti 76 glasova, ali će joj zauvijek ostati teret da je izabrana u čudnim okolnostima i da u prvom krugu nije dobila dovoljno glasova.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Pitanje je i gdje su bili oporbeni zastupnici ako im je toliko stalo do gospođe Orešković. Da su svi bili, možda bi Orešković bila ponovno izabrana. Nikome osobito Orešković nije bila mila i bila je nevoljena predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa', rekla je Jadranka Kosor.

Komentirala je i tvrdnju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nijedna institucija ne smije ovisiti o svojim čelnicima. 'Pojedinci koji su na čelu institucija formatiraju glavne točke na kojima počiva ta institucija i onda to guraju. Neobično je bilo čuti izjavu Jandrokovića da ne zna što je zasmetalo Orešković, a on je kritizirao rad Povjerenstva i Orešković.

Orešković je na najbolji način promovirala zakon u onom dijelu edukacije i pomoći. Povjerenstvu se svatko mogao javiti i pitati za savjet kada govorimo o dužnosnicima. Da je Povjerenstvo radilo loše, onda bi njegove odluke padale na sudu', rekla je Kosor i dodala da bi se utvrdio sukob interesa da je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dužnosnik.

'Da je Ramljak dužnosnik, sasvim sigurno bi se utvrdio sukob interesa u vezi angažiranja bivše tvrtke. Odluke Povjerenstva su dovele do odlaska jedne stranke i jedne Vlade u slučaju Karamarko. Da nije bilo ovog povjerenstva, ne bi bilo novih izbora i današnja vladajuća garnitura ne bi bila takva kakva je sada', zaključila je Jadranka Kosor na N1 televiziji.