'DOVEO NAS JE U KRIZNU SITUACIJU'

Jakovčićeva prozivka Milanovića

19.09.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjedništvo IDS-a, na čelu s Ivanom Jakovčićem, sastalo se danas u Rovinju te raspravljalo o napetim odnosima Hrvatske s Europskom unijom, zauzevši stav da podupiru rješenje HNS-a po pitanju lexa Perković. Na pitanje novinara kada će se održati unutarstranački izbori u IDS-u, predsjednik stranke Ivan Jakovčić je rekao da se izbori održavaju svake četiri godine, a o njihovom sazivanju odlučuje Savjet IDS-a

'Neću se kandidirati za predsjednika IDS-a'

Predsjedništvo stranke će predložiti Savjetu da se izborni sabor održi 14. veljače iduće godine, na dan kada je osnovan IDS. 'Ostajem pri odluci da se više neću kandidirati za predsjednika IDS-a, a o ponovnoj kandidaturi za Europski parlament još je rano govoriti', odgovorio je na direktna pitanja Jakovčić.

'Zemlja ima stotine problema i zaoštravanje odnosa s EU-om sigurno nije dobro i neće pomoći građanima Hrvatske', kazao je nakon sastanka predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, istaknuvši da IDS poziva na razum.

'Poduprijet ćemo ideju koju je iznio HNS, a to je da zakon stupi na snagu praktički odmah kad se usvoji, odnosno na dan službene objave u Narodnim novinama', izjavio je novinarima Jakovčić, dodajući kako očekuje da će prijedlog HNS-a poduprijeti i HSU.

'Uvjereni smo da je to najbolji put i način na koji Hrvatska može brzo izaći iz ove objektivno krizne situacije u komunikaciji sa zemljama EU-a i posebno s Europskom komisijom', naglasio je predsjednik IDS-a, napomenuvši da bi moguće sankcije Hrvatskoj bile tragične.

'Budimo realni, ako se nam dogode sankcije u ovome trenutku, naš odnos s Komisijom neće se odlediti naredne dvije-tri godine. Sljedeće godine imamo nove europske izbore i Komisija se tada sigurno neće baviti Hrvatskom', zaključio je Jakovčić.

Na pitanje Glasa Istre jesu li IDS i on osobno konzultirani prilikom donošenja lexa Perković, Jakovčić je odgovorio niječno.

'Znate kakvi su odnosi u koaliciji koja nam je bitna. Činjenica je da je jedan partner u koaliciji nametnuo rješenja koja su dovela u kriznu situaciju naše odnose s EU-om', rekao je Jakovčić.

'U Hrvatskoj postoje socijaldemokrati i konzervativci. Postoji i treća opcija, a to su liberalne stranke HNS i IDS', odgovorio je na pitanje o stvaranju trećeg bloka Ivan Jakovčić, dodavši da će se o tome razgovarati da se vidi može li ta opcija postići zadovoljavajuće izborne rezultate.