otvoren postupak

Jandroković objašnjavao javnosti zašto je Vladinim avionom poveo sina na utakmicu

18.06.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je otvorilo predmet protiv predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina

Predmet je otvoren, a Povjerenstvo će vidjeti jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje postupka protiv Jandrokovića, kazala je Hini predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković.

Potvrdila je kako je informaciju o putovanju predsjednika Sabora i njegovog sina, Vladinim zrakoplovom, na subotnju utakmicu između Hrvatske i Španjolske, Povjerenstvo doznalo iz medija. Osim toga, zvali su nas i brojni novinari, pa smo nakon toga odlučili otvoriti predmet”, rekla je Jozić Ileković.

Iz Jandrokovićeva ureda su pak najavili da će se on u utorak, u Hrvatskom saboru, u izjavi za medije, očitovati o predmetu koje je Povjerenstvo otvorilo protiv njega.

Jandroković se obraća medijima

Ne mislim nikoga napadati niti se mislim braniti, iznijet ću činjenice i postaviti neka pitanja. Jučer nakon objave, dobio sam obavijest na mail, bez potpisa, da me informiraju da je otvoren postupak i da od mene ne očekuju nikakvo očitovanje. Poslije izlazi vijest da je Povjerenstvo otvorilo postupak i tad kreće medijski 'hajp'. Stvoren je dojam da sam napravio nešto što se inače ne radi i što nije u skladu s pravilima i već u popodnevnim i večernjim satima stvoren je dojam o mojoj krivnji.

Postupao sam identično onome što je bila praksa u Kataru 2022. Dio sam službeni poziv predsjednka UEFA-e da sudjelujem na utakmicama. Zemlja domaćin pozvala je politčke predstavnike zemlje koja igra da dođu i gledaju utakmicu. Uz poziv koji je išao prema meni, protokol Vlade dobio je informaciju da je osam mjesta u tom prostoru namijenjeno izaslanstvu RH.

'Službena svrha'

Službeni avion; od Tuđmana, preko Sanadera, Kosor i Plenkovića, svaki put se išlo službenim avionom. Moje postupanje nije odudaralo od onog što se radilo posljednjih 30 godina. Ovo je bila službena svrha.

Išli smo u društvu s članovima svojih obitelji. To nije izazvalo interes Povjerenstva, nisu dali nikakve naputke državnim dužnosnicima da to nije u redu. Ja sam se držeći toga što je bilo u Kataru postupio na identičan način, baš vodeći računa o tome da to tada nije bilo dovedeno u pitanje. U najavi odlaska stavio sam da sa mnom ide moj maloljetni sin.

Jučer me iznenadilo da mediji pišu kao da sam ja u tajnosti vodio sina u Berlin. Otvoreno, jasno i vidljivo sam stavio to u najavu misleći da to tako treba biti jer je tako bilo i ranije. Postavljam sljedeće pitanje; kako je moguće da se otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao drugi dužnosnici prije njega protiv kojih nisu otvoreni postupci?

Koja je to logika?

Moje je mišljenje da za to nema razloga, ali koja je to logika da ako je to do jučer bilo u redu, danas to više nije u redu? Koji su to standardi koji su primjenjuju na predsjednika Sabora, a drugi koji se primjenjuju na predsjednika Vlade.

Očekujem da Povjerenstvo objavi po kojim su to procedurama odlučili. Ovo je neugodna situacija jer se navodi da sam zloupotrijebio svoju poziciju.

Nije to bila žrtva, išli smo rado tamo, rekao je Jandroković na pitanje novinara kako se odlučilo o 'osam sretnika' koji su išli u Berlin na utakmicu.

Ja se držim okolnosti kakve su bile i u Kataru i odjednom se stvori dojam da sam ja radio nešto mimo pravila i zloupotrebljavaju nešto. Ja se ne osjećam žrtvo, ja bih htio da otvore postupak, ja ću se onda braniti. Ali onda ćemo tražiti da se utvrde standardi po kojima Povjerenstvo radi.

Držao sam se prakse koja je postojala i na koju Povjerenstvo nije imalo primjedbi.

U kojem trenutku to prestaje? Mogli ste i drugog onda povesti sa sobom?

Francuski predsjednik Vlade vodio je sinove na finale Lige prvaka, odgovorio je Jandroković. Ja sam išao na poziv UEFA-e kao predstavnik Hrvatske. Francuski premijer vodio je sinove na utakmicu finala u kojoj igraju Barcelona i Juventus.

Zbog čega nije išao vaš drugi sin?

Zato što je išao uvijek jedan član obitelji, ja nisam eksperimentirao s drugim članom obitelji. Ja sam se držao dosadašnje prakse. Ako je ta praksa bila neupitna 2022. i nitko to nije dovodio u pitanje, temeljem toga sam u svojoj najavi stavio da sa mnom ide i mlađi sin. Bio sam uvjeren da činim to u skladu s pravilima.

Sve je toliko čisto i jasno da ja ne razumijem koji su motivi da je Povjerenstvo otvorilo postupak protiv mene, a nije protiv drugih.

Troškove noćenja za sina sam platio sam. Nadoknadu za sina sam platio ja, imam i račun kod sebe. Sutra ću utakmicu gledati kod kuće, u miru.

Tko sutra ide na utakmicu s Albanijom?

Nisam se raspitivao hoće li tko ići. Ovo je sad radni dan, ne znam kakve su obaveze predsjednika Vlade i RH. Predsjednik je najavio da će ići na utakmicu s Italijom, a mislim da je najavljeno da ide i njezina supruga.

Dosadašnja praksa je da članovi obitelji dužnosnika idu. Kada se ne zovu članovi obitelji, onda ja plaćam troškove za njih. Ako su pozvani, onda je druga situacija. Dosad to Povjerenstvo nije dovodilo u pitanje pa se ja pitam zašto nema postupka prema dužnosnicima koji su postupali na isti način prije.

sve osim nogometa

Učitavanje...