KAO DA SE NIŠTA NIJE PROMIJENILO...

Je li Hrvatska uopće ušla u Europsku uniju?

Bionic
Reading

Hrvatska je formalno u Europskoj uniji, no osjete li građani promjene i koriste li se mogućnostima koje Unija donosi? Neki od odgovora mogli bi se naći u izvješću o radu Vlade koje će premijer, po novom zakonu, iznositi u Saboru svake jeseni

Što će premijer Zoran Milanović krajem rujna reći, u kakvom je stanju nacija? Državna ekonomija zasigurno je temeljni element u ocjeni, a u proteklih dvanaest mjeseci zabilježeno je tek nekoliko (sitnih) pomaka ili, bolje rečeno - usporavanja srozavanja.

Bruto domaći proizvod i dalje je u padu, ali s improviziranim padobranom. Minus od 0,7 posto najmanji je pad BDP-a u šest posljednjih tromjesečja. Hrvatska je na listi konkurentnosti poskočila za šest mjesta te sada drži 75. poziciju, između Bocvane i Rumunjske. Turizam nam je i dalje najuspješnija grana, iako će trebati još dosta godina da dostignemo zaradu iz 2008. godine. Osim toga, i fiskalizacija polučuje solidne rezultate.

Ipak, dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta za Slobodnu Dalmaciju kaže da Vlada, unatoč svemu, nema previše razloga za optimizam. 'Hrvatska je jedina zemlja u povijesti koja nije uspjela kapitalizirati svoj ulazak u Europsku uniju i privući investitore. Štoviše, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ni tijekom 2013. godine ne uspijeva izići iz recesije', upozorava dr. Lovrinčević.

On izdvaja fiskalizaciju kao uspješan Vladin projekt, no Banskim dvorima zamjera što su išli na povećanje poreza i poskupljenje režija, a nisu restrukturirali ni javni sektor ni javna poduzeća.

Turizam je, prema njegovim riječima, svijetla točka domaće ekonomije, no upozorava da treba biti svjestan da je dobar dio rasta broja registriranih gostiju posljedica utjerivanja sive ekonomije i povećanja broja registriranih privatnih iznajmljivača, koji su i dosad iznajmljivali apartmane, ali ih nisu legalizirali.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr. Ljubo Jurčić, još je kritičniji prema onom što je Vlada napravila u prvoj polovini svojeg mandata.

'Hrvatska tone, a Vlada nema viziju da nađe rješenje koje bi to tonjenje zaustavilo', ističe Jurčić. On tvrdi da je Milanovićev tim napravio, kako kaže, pučkoškolsku pogrešku kada je povećao poreze i time smanjio i osobnu i državnu potrošnju. 'To je klima koja ne privlači investitore. Možemo ih mi zvati koliko god hoćemo, ali oni neće doći ako su i građani i država prestali kupovati', upozorava Jurčić.

Politički analitičar Davor Gjenero kritičan je prema politici SDP-a na političkom planu. 'U Hrvatskoj se uopće ne osjeća da smo 1. srpnja ušli u Europsku uniju, a jedini razlog za to je pogrešna politička strategija aktualnog premijera.' Gjenero aludira na sukob s Bruxellesom oko tzv. lexa Perković. On tvrdi da se Hrvatska nalazi na rubu konstitucionalne krize zbog proceduralnih manevara kojima se hoće izbjeći raspisivanje referenduma koje su pokrenule katoličke udruge.

'Ćirilica se u Vukovar uvodi potpuno nepromišljeno, bez ikakve pripreme i svijesti o kontekstu, samo kako bi se preusmjerila pozornost s ekonomskih pitanja na kvaziideološka. A u njima se naša politika tako dobro snalazi jer im je draže voditi stare ratove nego otvarati nova poglavlja povijesti', zaključuje Gjenero.

Više pročitajte OVDJE.