okupljanja u vrtu

Johnson dobio nove informacije o internoj istrazi o zabavama u Downing Streetu

31.01.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson dobio je najnovije informacije o internoj istrazi o kršenju restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa na navodnim zabavama koje su se održavale u njegovoj rezidenciji u Downing Streetu, priopćio je u ponedjeljak vladin ured

Johnson je suočen s dosad najvećom prijetnjom njegovu premijerskom položaju zbog navodnog održavanja zabava u rezidenciji i uredu u Downing Streetu 10 unatoč restrikcijama, no dosad je odolijevao sve češćim pozivima na ostavku, tražeći od gnjevnih zastupnika da pričekaju izvješće više državne službenice Sue Gray.

"Možemo vam potvrditi da je Sue Grey premijeru dostavila najnovije informacije o svojim istragama", rekao je glasnogovornik kabineta.

Londonska policija u petak je priopćila da je pokrenuta istraga o nekim od događaja kako bi se procijenilo jesu li počinjena kaznena djela.

Medijska izvješća o više od desetak okupljanja u vrtu Downing Streeta 10, uključujući i 'tulum' na koji su gosti trebali "donijeti vlastitu cugu", izazvali su golemi gnjev javnosti, jer je takvo ponašanje ukazivalo na to da se politička elita ne pridržava strogih pravila o izolaciji koja su uvedena za cijelu zemlju.

Upitan misli li da je prekršio pravila, Johnson je ranije u ponedjeljak rekao: "Morat ćete pričekati i vidjeti ishod istrage... ali naravno da se apsolutno držim onoga što sam prethodno rekao."

Johnson se ispričao za počinjene pogreške te je priznao da je prisustvovao jednoj vrtnoj zabavi, misleći da je riječ o radnom događaju, no odbija sve češće pozive da odstupi s dužnosti.

Istodobno su sve slabije ocjene koje dobiva u anketama uznemirile Johnsonove stranačke kolege, jer one povećavaju izglede za pokretanje glasanja o povjerenju vodstvu stranke.