PORUKA EUROPSKE KOMISIJE

Juncker: 'Turci, možete putovati tek kad prestanete s progonima'

22.08.2016 u 11:44

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker izjavio je danas kako će Turcima biti odobrena putovanja bez viza u zemlje članice Europske unije od listopada samo ukoliko Ankara ispuni sve uvjete vezane za izbjegličku krizu, uključujući reformu antiterorističkih zakona

'Pitanje putovanja bez viza, koje je izravno povezano sa Sporazumom o rješavanju pitanja izbjeglica, može se primijeniti 1. listopada samo ukoliko svi uvjeti budu zadovoljeni', rekao je Juncker na europskom forumu u Alpbachu u Austriji

Prema njegovim riječima, 'antiteroristički zakoni se ne mogu koristiti za zatvaranje intelektualaca, znanstvenika i novinara'.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca turski je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio da bi turska vlada mogla prestati pomagati u zaustavljanju dolaska izbjeglica i migranata u Europu ako EU od listopada ne ublaži propise za putovanja Turaka, podsjeća Reuters.

Cavusogluovi komentari poklopili su se s pojačanim tenzijama između Bruxellesa i Ankare poslije pokušaja puča 15. srpnja u Turskoj jer je Europa uznemirena oštrim mjerama turskih vlasti koje su uslijedile nakon pokušaja vojnog udara, a uz to je već neko vrijeme zabrinuta zbog široke primjene antiterorističkih zakona u Turskoj.