KONFERENCIJA ILGE U ZAGREBU

Juras: Vlada ima diskriminatorni odnos prema LGBT manjini

23.10.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Na press-konferenciji u Sheratonu najavljena je najveća ovogodišnja europska konferencija LGBT aktivista, koja se održava u Zagrebu od 24. do 26. listopada. Riječ je o 17. okupljanju ILGA-Europe, koje u Hrvatskoj organiziraju udruge Kontra, Iskorak i Rišpet

'Vlada treba spriječiti održavanje referenduma o braku', poručila je Sanja Juras iz Kontre danas na press-konferenciji u povodu konferencije ILGA-Europe, koja će tijekom dva dana u Zagrebu okupiti 280 sudionika iz 40 zemalja Europe. Riječ je o najvećem okupljanju LGBT aktivista ove godine, a tema konferencije je 'Obitelj je bitna'.

Tijekom konferencije održat će se brojni tematski paneli, 30 radionica, a organizatori su istaknuli i društvene događaje na koje su pozvani svi. Najavljen je i video-pozdrav predsjednika Ive Josipovića te sudjelovanje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Novinare je pak zanimalo kakva je društvena situacija za LGBT osobe u Europi te koliko zakonodavne promjene utječu na poboljšanje svakodnevice gayeva i lezbijki. Gabi Celleja iz ILGA-e je istaknula da će se i o tome govoriti na konferenciji te da se tek treba sustavnije djelovati u tom pravcu. Sanja Juras se osvrnula na Zakon o životnom partnerstvu, koji govori o 'diskriminatornom odnosu Vlade prema manjinama' te 'šalje lošu poruku javnosti'. Kada je pak riječ o referendumu koji je pokrenula inicijativa 'U ime obitelji', Juras je napomenula da Vlada treba tražiti ocjenu ustavnosti te najavila kako će njena organizacija to učiniti.