EKsTREMNo je vruće

Jutros u 6 ponegdje je bilo iznad 30 °C! Pogledajte gdje je bilo najgore i što slijedi

21.06.2024 u 09:23

Bionic
Reading

Hrvatska je dočekala vrhunac toplinskog vala. Već rano jutros živa se ponegdje popela iznad 30 stupnjeva

Državni hidrometeorološki zavod najavio je danas djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi.

Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C.

U Dubrovniku je u 6 sati izmjereno čak 32,7 °C, dok je u Splitu temperatura dosegla 30 °C.

Očekuju se temperature do 40 °C, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Ostali gradovi s temperaturama iznad 25 °C uključuju Hvar, Šibenik, Senj, Mali Lošinj i Prevlaku.

Danas vrhunac toplinskog vala

Toplinski val dosegnut će svoj vrhunac u djelomice sunčan petak. Zatim u unutrašnjosti od vikenda nestabilnije uz pad temperature. Lokalno izraženiji pljuskovi, pa i nevrijeme vjerojatniji su u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Od subote do ponedjeljka prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar, najavio je meteorolog DHMZ-a u vremenskoj prognozi HRT-a.

I na moru će početkom radnog tjedna biti nestabilno, lokalno i uz neverine. No petak i vikend bit će većinom sunčani, uz mogućnost za pokoji pljusak uglavnom na sjevernom Jadranu potkraj nedjelje. Nakon umjerenog sjeverozapadnjaka u ponedjeljak će nakratko zapuhati umjerena do jaka bura. Temperatura zraka postupno niža.

Popodne povremeno umjerena naoblaka. Temperatura će porasti na vrijednosti između 37 i 39. Vjetar uglavnom slab, kao i u mnogim mjestima središnje Hrvatske, koja će biti djelomice sunčana. Više oblaka u drugom dijelu dana, a lokalno može biti i pokojeg izraženog pljuska s grmljavinom, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Na vrhuncu toplinskog vala, najviša temperatura oko 36.

Na zapadu zemlje vrijednosti će biti malo niže. Veći dio dana bit će djelomice, na obali i pretežno sunčano. Popodne, odnosno navečer, mogući su neverini. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Najtoplije će biti u Dalmaciji

Uz većinom sunčano vrijeme, najizraženija vrućina očekuje se u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje će vrijednosti ponegdje dosegnuti i 40 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. More temperature od 24 do 26 stupnjeva, malo do umjereno valovito.

Za vikend u unutrašnjosti pad temperature. Bit će promjenljivo i nestabilno. Ponegdje može biti i nevremena, osobito u sjevernim krajevima. U unutrašnjosti Dalmacije još u početku bez oborine, a od ponedjeljka i ondje nestabilnije. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Subota će na Jadranu biti većinom sunčana, ali manje vruća. Od nedjelje lokalnih nestabilnosti može biti ponegdje na sjevernom Jadranu, zatim gotovo svugdje. Umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak potkraj nedjelje će na sjevernom Jadranu okretati na umjerenu do jaku buru koja će se u ponedjeljak proširiti na veći dio Jadrana. Temperatura u blagom padu.

sve osim nogometa

Učitavanje...