NEMA NOVCA ZA PRIJEVOZ

Kako će nastavnici dolaziti do udaljenih škola?!

04.12.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Lako je moguć i najcrnji scenarij, situacija da prosvjetari koji nemaju novca za prijevoz uskoro uopće ne dođu na svoja radna mjesta

Odgovor je ovo sindikata zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu ministru Željku Jovanoviću nakon najave smanjenja plaća zbog uskrate naknade za trošak prijevoza u prosincu, piše Glas Slavonije.

'Kao što je to praksa već dugi niz mjeseci, mi prosvjetari za sve doznajemo iz medija, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s nama nema nikakav dijalog. Tako je bilo i jučer kad je ministar Jovanović našem poslodavcu, ravnatelju, poslao dopis umjesto da nas obavijesti da ovoga mjeseca ostajemo bez prijevoza. S nama nitko ne razgovara, nitko nas ne obavještava i vidjet ćemo hoće li djelatnici uopće moći dolaziti na posao izostane li naknada za prijevoz', upozorila je Andrea Dorić, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Osječko-baranjske županije. Bit će sagledana, kaže, sva moguća pravna pitanja i dostupne mjere kojima se može zaštititi radnik, ako radi financijskih razloga ne dođe na posao.


'Očekivali smo bar ministrovu božićnu čestitku s dobrim željama, a ono stigao šok već za blagdan svetog Nikole. Praksa ministarstva jest plasiranje dopisa bez mogućnosti opoziva što izaziva revolt i mobilizaciju članstva te sindikalne akcije. Iz relativno malih plaća također zaslužujemo i božićnicu i regres, što svojim radom i zaslužujemo', poručio je Ivica Nikić, povjerenik Područnog odbora Osječko-baranjske županije Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Jučer oglasio i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' te najavio prosvjedne skupove pa i masovne sudske tužbe. Prava iz Kolektivnog ugovora o kojima je i riječ utuživa su, poručio je Željko Stipić, predsjednik SZHŠ 'Preporod'.