Kako iskoristiti ostatke hrane ili tri R: Reduce, Reuse, Recycle
Kad sam nakon samo jedne pripreme ručka zavirila u kantu za smeće, pa u biorazgradivu, vrećicu u koju, priznajem, samo ponekad odlažem oguljotine od voća i povrća, poželjela sam imati razvijeniju ekološku svijest i golemi vrt u kojemu će velikidio zauzimati komposteri. Ovako se često osjećam kao štetočina koja uglavnom proizvodi - smeće.
Koru naranči, limuna i mandarina davno sam prestala stavljati po radijatorima, kako me naučila baka koristeći ih umjesto osvježivača prostora, jer su skupljali prašinu.
A i nakon što se osuše nisu baš najprivlačnijeg izgleda.
Soc, fundać, odnosno talog od kave brzo sam prestala koristiti kao peeling za tijelo, najviše zbog ribanja kade i kupaonice nakon tretmana. Unatoč tvrdnjama kako razorno djeluje na celulit.
Zato me i oduševio sajt veselog, talijanskog fud dizajnerskog trojca Tour de Fork, gdje savjetuju što i kako s otpadom od hrane, ali na onaj neki, dizajnerski način.
Kora od jabuke, inače otpadak s kojim većina nas ne zna što bi i gdje bi osim u smeće ili komposter. Ta ista kora poslužit će kao pomoćno sredstvo u hranjenju kvasca i tako sudjelovati u stvaranju savršenog tijesta za kruh! Dobar kvasac je tajna svakog uspjelog kvasnog kruha. U posudici koju su Tour de Forkovci osmislili samo za tu namjenu, kora od jabuke će, smještena na rupičastome vrhu, svojim prisustvom i prirodnim procesom oksidacije utjecati na promjene u dnu posude gdje se nalazi kvasac. Zanimljivo je kako se na fotografijama u prvom planu nalazi i med.
Talijani kvasac za kruh hrane medom, a ne šećerom dakle, u pripremi kvasca koja zahtjeva jedan kvasac, malo mlake vode ili mlijeka, umjesto šećera ubacite med. Još ako uspijete nabaviti posudicu koja će pomoću kora od jabuke pomoći kvascu da se ''napuhne'' imat ćete savršeno tijesto koje će se dignuti bez problema.
Kora od naranče, uz pomoć radijatora, zamirisat će prostore u kojimaboravite, ali na organiziraniji, čišći način ako ih nabodete na štapić za ražnjiće, ali ne drveni nego onaj kakav koriste u restoranima, a nalik je ovom na fotografiji
A soc, fundać, talog od kave, ubijat će neugodne mirise u frižideru,što je naročito korisno u proljeće (mladi luk). Važno ga je smjestiti u omanju posudicu i prekriti ga kakvom mrežicom (poput one koja se stavlja na odvode)
Toliko sam toga čula, a bogami i iskusila, o moći prženih zrnaca kave, naročito nakon opterećivanja sluznice nosa kompulzivnim mirisanjem parfema.
Kad bi mi se već nesvjestilo od raznovrsnih mirisa, osvještena bi mi djelatnica parfumerije gurnula pod nos par prženih zrnaca kave - što bi me resetiralo i pripremilo za novu turu mirisanja.Unatoč navedenom iskustvu nisam usjpjela, bacajući fundać svaki dan, povezati te dvije stvari, sjetiti se da ga mogu strpati u frižider gdje će ubijati neugodne mirise.
Ali zato i postoje ljudi poput ekipe iz Tour de Fork!
Inspiraciju za posudice ili posudice same potražite na njihovom sajtu