suhoj 57

Kako je ruska avijacija zagospodarila nebom iznad Ukrajine: U borbe ulaze i 'zločinci'

31.08.2024 u 15:13

Bionic
Reading

Rusija širi proizvodne kapacitete za svoj borbeni avion pete generacije Suhoj Su-57 u tvornici Komsomolsk na Amuru kako bi riješila problem njegove ograničene flote, a ona trenutno broji manje od 30 operativnih zrakoplova

Kremlj također pojačava domaću proizvodnju s ciljem proizvodnje 32.000 dronova godišnje do 2030. godine kako bi se fokus prebacio na bespilotne zračne sustave u uvjetima značajnih gubitaka borbenih zrakoplova u Ukrajini.

Iako se ne očekuje znatno povećanje broja Su-57 u bliskoj budućnosti, ruska vojska bi u svojim budućim operacijama mogla sve više ovisiti o velikoj floti sofisticiranih dronova, piše ugledni američki National Interest.

Ranije ovog tjedna izviješteno je da Rusija širi svoje proizvodne kapacitete za petu generaciju nevidljivih borbenih aviona Suhoj Su-57 (NATO-va naziva Felon ili Zločinac), s ciljem povećanja proizvodnje u Komsomolsku na Amuru. Oni zbog ograničenog broja u službi nisu naširoko korišteni u borbenim operacijama.

Kremlj namjerava promijeniti tu situaciju povećanjem proizvodnje zrakoplova.

'Naš cilj je da ovo postrojenje što prije postane operativno', rekao je Aleksandar Pekaš, direktor tvornice u Komsomolsku. 'Širenje kapaciteta tvornice uključit će izgradnju treće faze galvanizacijske proizvodnje, uz podršku državnih investicija, kao i veliku rekonstrukciju drugih objekata.'

Nije samo Su-57 ono što nedostaje Moskvi. Rusija je izgubila značajan broj borbenih zrakoplova u ratu u Ukrajini. U travnju je izviješteno da je ostala bez najmanje 100 borbenih zrakoplova ili otprilike deset posto svoje ukupne flote. Iako je taj postotak manji nego kod tenkova, i dalje predstavlja značajan broj s obzirom na to da će zamjena tih zrakoplova zahtijevati znatno vrijeme.

  • +8
Suhoj 57 Felon Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Dron umjesto borbenih zrakoplova

Dok se Rusija bori da nadoknadi svoje gubitke u zračnoj floti, također je najavila širenje domaće proizvodnje dronova.

'Dosljedno, sustavno i ciljano razvijamo ovu visokotehnološku industriju i postižemo stalni napredak na putu zamjene uvoza. Sve više proizvodnih pogona otvara se zbog povećanog udjela domaće zamjene dijelova i jedinica. Ovaj proces će se nastaviti', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državni medij Tass u četvrtak.

Moskva se morala obratiti Iranu za opskrbu dronovima i drugim bespilotnim zračnim sustavima kako bi podržala svoje ratne napore. Kao rezultat toga, ruska vojska sve je više širila domaću proizvodnju.

I Kijev i Moskva koriste dronove za borbu protiv tenkova i drugih vozila na prvim linijama dok lansiraju bespilotne sustave na infrastrukturu i druge ciljeve duboko na teritorij protivničke strane.

Dron Lancet Izvor: Profimedia / Autor: Rossiya 1 / WillWest News / Profimedia

Prošlog tjedna Ukrajina je lansirala više od desetak dronova na Moskvu, iako je Kremlj tvrdio da su svi oboreni. Rusija je koristila iranske dronove za ciljanje ukrajinske električne mreže u posljednje dvije godine. Ako se domaća proizvodnja poveća, neki stručnjaci upozoravaju da bi mogla koristiti dronove kako bi preokrenula situaciju u svoju korist. Obje strane sada proizvode stotine bespilotnih letjelica dnevno.

Stoga, iako se ne očekuje značajan porast broja Su-57 u službi zračnih snaga, ruska vojska mogla bi raspolagati golemom flotom sve sofisticiranijih bespilotnih sustava. Pitanje ostaje hoće li borbe trajati do tada – ali čak i kad se prašina slegne, budućnost ruske vojne avijacije mogla bi biti usmjerena na manje i jeftinije bespilotne sustave.