neobična molba

Kako potaknuti mlade da izađu na europske izbore? EU vidi rješenje u Taylor Swift

10.01.2024 u 23:25

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas ima rješenje kako potaknuti odaziv mladih birača na ovogodišnjim europskim izborima, a ideju je pronašao u svijetu pop glazbe

EU, smatra potpredsjednik Komisije, samo treba poseban pozdrav od same Taylor Swift, prenosi Politico.

'Nitko ne može mobilizirati mlade bolje od mladih', rekao je Schinas u srijedu na tiskovnoj konferenciji. 'Mladi su ti koji mogu mobilizirati mlade da sudjeluju, više nego povjerenici', poručio je.

A tko je bolji za taj zadatak od osobe godine po izboru časopisa Time?

'Jako se nadam da će netko iz njezinog medijskog tima pratiti ovu konferenciju za novinare i prenijeti joj naš zahtjev', rekao je Schinas.

Uostalom, okupljanje mladih birača nije ništa novo za Swift. Prošlog rujna pjevačica koja stoji iza hita "Shake it Off" potaknula je svojih 272 milijuna pratitelja na Instagramu da se registriraju za glasovanje na američkim izborima i, u roku od nekoliko sati, Vote.org je izvijestio o više od 35.000 registracija, što je skok od 23 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tijekom svoje gotovo dva desetljeća karijere, Swift se zaplela u američku politiku i često bila središte vječnog kulturnog rata u zemlji, unatoč nekim ranijim pokušajima da ostane izvan političkih razgovora.

Kako se bliže izbori u EU-u u lipnju, na kojima je, po riječima Schinasa visoka razina sudjelovanja mladih Europljana "ključna" za demokraciju, potpredsjednik Komisije se nada da će Swift moći učiniti isto za EU.

Swift, koja započinje europski dio svoje rekordne turneje Eras Tour u proljeće 2024. (netom prije europskih izbora), nastupit će u Parizu 9. svibnja — na “Dan Europe”, podsjetio je Schinas.