LORENCIN NA ROAD SHOWU

Kako unaprijediti privatni smještaj u turizmu?

09.05.2014 u 14:29

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u Puli, otvarajući regionalnu prezentaciju za pružatelje ugostiteljskih usluga u obiteljskom smještaju, istaknuo kako privatnom smještaju u Hrvatskoj treba u prvome redu povećanje kvalitete jer se radi o vrsti smještaja koja čini čak 50 posto ukupnih turističkih kapaciteta Hrvatske

Napomenuo je kako Ministarstvo turizma i na tom području djeluje s određenim mjerama, ocjenivši da ovakav vid turizma poput privatnog smještaja predstavlja ogroman izazov.

Po njegovim riječima, osnovno pitanje je podizanje kvalitete samog smještaja te kako turistima u privatnom smještaju pružiti određene usluge koje bi predstavljale povećanje kvalitete.

U prilog tomu naglasio je kako je od ove godine promijenjen pravilnik o kategorizaciji objekata, uvedena su dva nova pojma, a riječ je o difuznom i o integriranom hotelu. Razlika je u tome što se jedan odnosi na smještajne objekte koji se nalaze u starim gradskim jezgrama, dok su drugi naprosto slični ali se nalaze u novim naseljima koji ne predstavljaju kulturnu baštinu, napomenuo je.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Ministarstvo turizma u suradnji sa zagrebačkim Institutom za turizam od sredine travnja do sredine lipnja provode četiri regionalne prezentacije tzv. 'road show' za pružatelje ugostiteljskih usluga u obiteljskom smještaju odnosno iznajmljivače.

Nakon prve održane u Splitu danas se u Puli raspravljalo o modelu organiziranja obiteljskog smještaja kroz mrežu HGK i turističkih zajednica te Nacionalnom programu unapređenja obiteljskog smještaja koji proizlazi iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

Po pitanju obiteljskog smještaja do sada je učinjeno mnogo, ponajprije u smislu udruživanja. Uostalom, cilj ovog modela organizacije je izdvojiti kvalitetnije objekte obiteljskog smještaja kako bi se oni tretirali na drugi način, istaknula je direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić-Jurić.

Dodala je kako se od tih prezentacija, poput ove današnje u Puli, očekuje i bolje prepoznavanje mogućnosti povezivanja različitih dionika na razini turističke destinacije posebno u dijelu udruživanje i koordiniranja poslovnih aktivnosti u hrvatskim destinacijama.

Po završetku prezentacije održana je osnivačka sjednica Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja Istarske županije