MIJAT STANIĆ NE POSUSTAJE

Kalmetu prijavljuje zbog udruživanja u zločinačku organizaciju

28.10.2013 u 10:17

Bionic
Reading

Iako se hrvatski pravosudni organi bave najbližim suradnicima nekadašnjeg ministra prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, policija na njegova vrata još nije zakucala. Stoga će Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i osoba koja niz godina ukazuje na kriminal u HAC-u, danas aktualnog zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu i njegove najbliže suradnike kazneno prijaviti zbog sumnje da su se udružili u zločinačku organizaciju

'Danas u pet do 12 sati predat ću kaznenu prijavu protiv Božidara Kalmete i njegovih najbližih suradnika zbog osnovane sumnje. Moja saznanja, dokumentacija koju posjedujem i dosada objavljena priznanja o načinu i razmjerima pljačke u cestogradnji u vrijeme vladavine Božidara Kalmete sadrže sve elemente opisane u članku 89. stavku 23. Kaznenog zakona koji glasi:


Zločinačka organizacija je udruženje od najmanje tri osobe čiji članovi su se udružili radi činjenja kaznenih djela. Djelovanje zločinačke organizacije višeg stupnja usmjereno je i prema ostvarivanju i zadržavanju nadzora nad pojedinim gospodarskim ili drugim djelatnostima, pri čemu se koristi zastrašivanjem ili nasiljem radi utjecaja na druge osobe da im pristupe ili im se pokore. Zločinačku organizaciju odlikuje visok stupanj povezanosti članova, unutarnji ustroj na temelju odnosa hijerarhije i stege te podjela rada. Zločinačka organizacija je temelj pojma organiziranog kriminala', kaže Stanić u priopćenju.
Podsjetimo, Kalmeta je prošlog tjedna najavio tužbu protiv Stanića zbog klevete nakon što ga je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata više puta prozvao za nezakonite radnje te ga povezao s brojnim korupcijskim aferama.

'Ako se takav lik prikazuje kao moralna vertikala, jao svima nama u ovoj zemlji', komentirao je Kalmeta.