NEMA POLITIČKE SLOBODE

Kambodžanskim aktivistima prijete višegodišnje zatvorske kazne

01.07.2024 u 06:03

Bionic
Reading

Članovi kambodžanske konzervatorske skupine suočavaju se s kaznom do 10 godina zatvora zbog optužbi za koje njihov osnivač kaže da su politički motivirane, ali koje tamošnje vlasti poriču

Deset aktivista iz grupe Mother Nature optuženo je za urotu protiv vlade, optužbe za koje je predviđena maksimalna kazna od 10 godina zatvora. Trojica su također optužena za kršenje kambodžanskih zakona o uvredi monarha, za što je predviđena maksimalna kazna od pet godina, a očekuje se da će sud izreći presude u utorak.

Postupak dolazi usred sve veće zabrinutosti za političke slobode u Kambodži pod premijerom Hunom Manetom, koji je prošle godine preuzeo vlast nakon desetljeća duge vladavine svog oca, Hun Sena. Pod Hun Senom, oporba je gotovo razbijena, nezavisni mediji zatvoreni, a deseci zatvorenih aktivista.

Suočen s optužbama u odsutnosti, osnivač Mother Naturea Alejandro Gonzales-Davidson oštro je osudio suđenje, dodajući da je njegov odvjetnik rekao da nema dokaza koji bi potkrijepili optužbe. Pen Bona, glasnogovornik kambodžanske vlade, zanijekao je da je skupina bila meta zbog svog ekološkog aktivizma ili da su optužbe bile politički motivirane. 

'Vlada nikada nije poduzela mjere protiv onih koji kritiziraju. Vlada poduzima mjere samo protiv onih koji čine zločine', rekao je. Skupina Mother Nature već dugo vodi kampanju protiv uništavanja okoliša u Kambodži, ističući krčenje šuma, ilegalno iskopavanje pijeska i korupciju u razvojnim projektima.