donja jablanica

Kamenolom smrti: Koncesije nije bilo, objekt je bio pečaćen, pisane su kazne...

07.10.2024 u 18:08

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavilo je cjelokupnu dokumentaciju o kamenolomu u Donjoj Jablanici, mjestu, u kojem je uslijed odrona i poplava poginulo stradalo 15 osoba

Iz dokumentacije je vidljivo kako je tvrtka Sani d.o.o. Jablanica u više navrata tražilo koncesiju za eksploatiranje kamena na području Donje Jablanice, što nikada nisu dobili.

Izlazeći po zaprimljenim prijavama, kantonalni su inspektori u više navrata, počevši od 2009. godine, obavili inspekcijske nadzore nad otvorenim kamenolomom, pritom izdavši niz naloga za provođenje mjera, javlja N1.

Te godine kamenolomu je zabranjeno izvođenje radova da bi iste godine bilo obavljeno i pečaćenje objekta sa svim zatečenim sredstvima gradilišta. Godine 2011. kantonalni su inspektori izdali i prekršajni nalog za tvrtku Sani kao i prekršajni nalog za odgovornu osobu.

Posljednji inspekcijski nadzor, po Zaključku Vlade HNK-a, obavljen je u kolovozu 2021. godine, a u zapisniku o zatečenomu stanju stoji slijedeće: ”Nema prisutnog ljudstva ni strojeva, nema vidljivih znakova izvođenja radova. Primjetno nisko i srednje rastinje, ležište obraslo u većem dijelu vegetacijom, što upućuje da nije bilo promjena od zadnjeg nadzora odnosno nisu se izvodili bilo kakvi radovi.”

U arhivu Ministarstva, nakon 2021. godine nema zabilježena nijedna prijava za provođenje inspekcijskoga nadzora nad predmetnim kamenolom.

“Ističemo kako ovim izvješćem Vlada ne tvrdi da na terenu nije bilo nezakonitih aktivnosti, što prepuštamo istražnim tijelima koja će utvrditi činjenično stanje. Cjelokupna će dokumentacija istražnim tijelima biti dostupna kada ju zatraže”, priopćeno je iz Vlade HNK.

  • +18
Donja Jablanica Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic