bujične poplave

Katastrofa u Italiji: Bologna pliva, evakuacije, nema struje, auti plutaju ulicama

20.10.2024 u 16:39

Bionic
Reading

Nevrijeme je opustošilo dijelove Italije i središnje Francuske, a oluje i obilne padaline očekuju se na jugu Italije do utorka, do kad će na snazi biti i crveni meteoalarm.

Najviše je do sada pogođena talijanska regija Emilia Romagna - u gradu Bologni palo je više od 160 milimetara kiše, javlja Euronews.

Jedna je osoba smrtno stradala nakon što je poplavni val odnio automobil u obližnjem mjestu Pianoro, a u Castel Maggioreu je vojska poslana kao potpora vatrogascima i civilnoj zaštiti u spašavanju stanovnika.

U Emiliji Romagni zabilježeno je više od 300 vatrogasnih intervencija, posebice u Bologni gdje su se iz korita izlili potoci Ravone, Savena i Zena, kao i rijeka Icice.

Stanovnici su evakuirani i u općini Cadelbosco di Sopra nakon što se izlila bujica Crostolo, pritoka rijeke Po.

Na Siciliji hitne službe spašavale su ljude s krovova zgrada i zaglavljenih vozila, jer je jaka kiša izazvala bujične poplave.

U pokrajini Agrigento, nabujala rijeka Salto izlila se iz korita na nekoliko mjesta, poplavivši dio obalnog grada Licata.

U Firenci se toskanska rijeka Elsa također izlila iz korita, a stanovnicima se savjetuje da izbjegavaju putovanja koja nisu neophodna.

  • +6
Poplave u Italiji Izvor: EPA / Autor: MICHELE MARAVIGLIA

Velika šteta i u Francuskoj

U međuvremenu, u središnjoj Francuskoj teške poplave uzrokovale su veliku štetu i nestanak struje.

Malo selo Limony, na jugoistoku Francuske, posebno je pogođeno velikim poplavama.

Limony en Ardèche leži na obalama Rhône i u podnožju vinograda.

Više od 1000 ljudi evakuirano je u petak, a francuski premijer Michel Barnier rekao je da su vatrogasci i drugi spasioci sudjelovali u oko 2300 operacija.

Sada kada su kiše prestale, mnogi stanovnici su se vratili i pronašli svoje domove uništene poplavnim vodama.

Francuska meteorološka agencija Meteo France objavila je da je u nekim područjima Ardechea i Lozerea u 48 sati palo 685,8 milimetara kiše.