pogledajte kako to izgleda

Pustinja Sahara poplavljena prvi put nakon nekoliko desetljeća: Jezera prekrila dine

15.10.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Nevjerojatne slike iz Sahare, jedne od najsušnijih pustinja na svijetu, otkrile su rijetki prizor: velika jezera koja su se formirala među valovitim pješčanim dinama nakon što je regiju pogodila prva velika poplava u zadnjih nekoliko desetljeća

Kiša je pala u jugoistočnom Maroku, preobrazivši suhi pustinjarski krajolik u neočekivani vodeni pejzaž.

Iako Sahara povremeno doživljava kišne oborine, one su obično ograničene na svega nekoliko centimetara godišnje, a ljetne kiše su izrazito rijetke. Međutim, u rujnu je, zbog niskotlačnog sustava koji je zahvatio sjeverozapadni dio Sahare, na ovo područje pala obilna kiša, donoseći neviđene količine oborina. Prema podacima NASA-e, u nekim dijelovima zabilježeno je čak 20 centimetara kiše, što je gotovo pola godišnje količine padalina za to područje.

Rekordne količine kiše u Maroku

Najveći utjecaj zabilježen je u gradu Errachidia, smještenom na jugoistoku Maroka, gdje je u samo dva dana palo gotovo 8 centimetara kiše. Ova količina je četiri puta veća od prosječnih padalina za cijeli mjesec rujan. Prema riječima Houssinea Youabeba iz marokanske meteorološke agencije, takva količina kiše u tako kratkom vremenskom razdoblju nije zabilježena posljednjih 30 do 50 godina, javlja CNN.

Obilne padaline uzrokovale su dramatične promjene u pustinjskom krajoliku, stvarajući nova jezera koja su prekrila pješčane dine i promijenila izgled područja poput pustinjskog grada Merzouge. U tom području, odsjaji palmi sada se presijavaju na površini novonastalih laguna, dok visoke pješčane dine uokviruju novi vodeni svijet.

Jezera i poplave u Nacionalnom parku Iriqui

Obilne padaline također su napunile jezera koja su obično suha, poput onih u Nacionalnom parku Iriqui, najvećem nacionalnom parku u Maroku. NASA-ine satelitske snimke, koje koriste lažne boje kako bi bolje istaknule poplavne vode, prikazale su novonastala jezera širom sjeverozapadne Sahare.

No, dok su rijetko naseljena područja bila preplavljena vodom, dio kiša pogodio je i naseljena područja, uzrokujući smrtonosne poplave u marokanskim gradovima i selima. Prošlog mjeseca, više od deset ljudi izgubilo je život zbog poplava koje su zahvatile neka od tih mjesta.

Izvor: tportal.hr

Utjecaj klimatskih promjena na Sahara

Sahara je najveća pustinja na svijetu izvan polarnih područja i proteže se na 9,4 milijuna kvadratnih kilometara. Ove godine, satelitske slike iz rujna pokazale su da su velike površine Sahare prekrivene zelenilom, što je rezultat oluja koje su se pomakle dalje na sjever nego inače. Ovaj fenomen povezuje se s klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem.

Znanstvenici upozoravaju da bi u budućnosti mogli očekivati još ekstremnije vremenske događaje, uključujući obilnije padaline u Sahari, zbog nastavka zagađenja fosilnim gorivima koje zagrijava planet i remeti prirodni vodni ciklus.