ESKALACIJA NAPETOSTI

Kerry doputovao u Kijev, SAD nudi pomoć

04.03.2014 u 21:00

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u utorak u Kijev i najavio je ekonomski paket i tehničku pomoć za Ukrajinu pruživši potporu njezinoj novoj vladi u vrijeme eskalacija napetosti s Rusijom

Kerryjev posjet dolazi u vrijeme dok Washington i njegove zapadne saveznice pojačavaju pritisak na Moskvu uz prijetnje ekonomskim sankcijama i diplomatskom izolacijom kako bi povukla svoje vojnike s Krima.

Jedan visoki dužnosnik američke administracije, koji je brifirao novinare na putu za Kijev, rekao je da će administracija predsjednika Baracka Obame raditi s Kongresom kako bi odobrili milijardu dolara u kreditnim jamstvima za Ukrajinu i tako pomogli da se smanji učinak predloženih rezova energetskih subvencija na stanovništvo.

SAD će također poslati u Ukrajinu tehničke stručnjake kako bi savjetovali njezinu središnju banku i ministarstvo financija kako se boriti s ekonomskim izazovima u zemlji i pomogli u borbi protiv korupcije, kazao je dužnosnik.

Osim toga, SAD će obučiti promatrače za izbore u Ukrajini predviđene za 25. svibnja kako bi izborni proces bio u skladu s međunarodnim standardima, dodao je.

Kerry kaže da Rusija traži izgovor da zauzme još Ukrajine
KIJEV, 4. ožujka 2014. (Hina/AFP) Američki državni tajnik John Kerry je u utorak optužio Rusiju da traži izgovor da zauzme još više Ukrajine i upozorio ju na opasnost izolacije ako nastavi s takvom politikom.

U posjetu Kijevu, američki dužnosnik je osudio rusku agresiju na Ukrajinu i jamčio da ne želi konfrontaciju s Moskvom.

'Mislim da je jasno da Rusija poduzima sve kako bi stvorila izgovor da zauzme još Ukrajine', ukazao je šef američke diplomacije na konferenciji za novinare.

'Rusija govori o ruskim manjinama pod opsadom. To nije točno', odvratio je Kerry i pohvalio 'izvanredno odgovorno ponašanje' nove ukrajinske vlasti koje pozivaju na mir i odbacuju svaku provokaciju.

Američki državni tajnik je potvrdio obvezu Sjedinjenih Država u korist suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti i ponovio da osuđuju svaku rusku agresiju.

Ruske snage su preuzele kontrolu najvećeg dijela Krima, autonomne rusofone republike na jugu Ukrajine, gdje je bazirana ruska Crnomorska flota.

'Predsjednik Obama i ja želimo da bude jasno Rusiji i svima u svijetu da ne želimo konfrontaciju', zajamčio je Kerry.

'Ako Rusija ne okonča eskalaciju, ako ne želi izravno raditi s vladom Ukrajine, čemu se nadamo, naši saveznici neće imati drugog izbora nego da nam se pridruže u političkoj, diplomatskoj i gospodarskoj izolaciji Rusije', upozorio je.

Kerry je već tijekom vikenda govorio o mogućnosti sankcija, što je izazvalo pad od 10 posto na moskovskoj burzi.