Još jedno egzotično jelo porijeklom iz libanonske kuhinje koju Ana jednostavno obožava. Kibbe se obično radi s mesom, odnosno mljevenom janjetinom, no Ana je malo promijenila recept. Umjesto s mesom, bulgur će pomiješati s mljevenom oradom
SASTOJCI:
Za punjenje:
250 g ljubičastog luka, narezanog na tanke ploške
60 g pinjola
75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
¼ žličice svježe mljevenog bijelog papra
sol
malo limunovog soka
Za kibbé:
2 vezice svježeg korijandera ili peršina
600 g fileta svježe orade ili brancina, bez kože
1 glavica ljubičastog luka, narezanog na ploške
naribana korica naranče ili limuna
150 g bulgura, ispranog i ocijeđenog
svježe mljeveni bijeli papar
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite maslinovim uljem vatrostalnu posudu.
Tostirajte pinjole dok ne dobiju zlatnu boju.
Pomiješajte u jednoj posudi pinjole i luk. Začinite solju i paprom, limunovim sokom i maslinovim uljem.
Za kibbe, stavite korijander ili peršin s ribom, lukom, bulgurom, solju, paprom i koricom naranče u kuhinjski robot te izmiksajte dok smjesa nije glatka.
Navlažite prste vodom i utisnite tu smjesu na dno vatrostastalne nauljene posude, tako da dobijete debljinu od oko 1 cm.
Pospite ravnomjerno lukom i pinjolima te prekrijte ostatkom smjese za kibbe.
Zarežite na komade po vašem ukusu, pokapajte maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Možete servirati toplo ili na sobnoj temperaturi sa salatom.