opasna oluja

Klimatolog iz DHMZ-a: Ovo ne možemo unaprijed prognozirati. Pratite radare!

19.07.2023 u 22:24

Bionic
Reading

Što se to dogodilo u Zagrebu u srijedu poslijepodne objasnio je za RTL Direkt klimatolog Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a.

'Ono što je bilo u Hrvatskoj je nešto što se zove mezoskalni konektivni sustav, jedan sustav oluja, u ovom slučaju bio je dugačak 200 kilometara, kretao se otprilike 70 km/h, u Zagrebu je u desetak minuta palo 30 litara kiše. Imamo mjerenja na istoku Hrvatske gdje su zabilježena velika stradanja', kazao je Güttler za RTL.

'Vrlo rijetki događaji koji se pojavljuju u svijetu, ali u Hrvatskoj vrlo rijetki. Ovo nije uragan, ali je mezoskalni konektivni sustav', dodao je.

Upitan zašto je ova oluja bila toliko snažna, zamjenik ravnateljice DHMZ-a je rekao: 'Ono što se znalo i DHMZ je izdao narančasto upozorenje, da se razvija jedna nestabilnost koja se razvila iznad Italije, krenula preko Slovenije i na tom području je stekla dodatnu snagu. Nažalost takve sustave ne možemo prognozirati tjedan dana unaprijed, toplinske valove možemo, ali ovakve sustave možemo samo nekoliko sati unaprijed.'

Uputio je i poruku građanima. 'Ja bih zamolio naše građane da i tijekom ove večeri prate radare DHMZ, da prate upozorenja, naime trenutno nam preko granice prolaze nešto tih konektivnih događaja, puno manjih dimenzija i ne tako intenzivni, ali treba biti na oprezu', dodao je.

  • +110
Posljedice nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dodao je i da je Ravnateljstvo civilne zaštite ovih dana objavljivalo upozorenja. Na pitanje da li je trebalo biti poslano SMS upozorenje preko sustava SRUUK, kaže: 'SRUUK je relativno novi sustav i siguran sam da će se on pokazati korisnim. DHMZ je izdao crveno upozorenje nekoliko sati prije kada je bilo jasno da je ovo ipak posebnih dimenzija konektivna nestabilnost.'

Na podpitanje da li je mogla i Civilna zaštita onda upozoriti, dodao je: 'Radi se o sat vremena…'

  • +8
Katastrofalne posljedice razornog nevremena u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Trebamo li se privikavati da su ovakve oluje normalne? 'Ovaj događaj je specifičan. Mala je vjerojatnost da će se to ponoviti tijekom ove godine, vrlo mala vjerojatnost. Inače su sedmi, osmi mjesec dio godine kad imamo konektivne nestabilnosti iznad Hrvatske. Imamo toplinski val, treći ove godine koji je služio kao dodatan izvor energije za neke aktivnosti', poručio je Güttler.