ofenziva šarmom u EUROPi

Koja je točno Xijeva agenda? Kineski vođa ide Macronu, a odmah zatim Vučiću

06.05.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Kina je u posljednjih nekoliko tjedana bila u diplomatskom sukobu s velikim svjetskim silama. Xi Jinping pritom je ugostio američku ministricu financija Janet Yellen, državnog tajnika Blinkena i njemačkog kancelara Olafa Scholza u travnju

S Francuskom kao prvom postajom, sad je red na kineskog vođu Xi Jinpinga da krene u ofenzivu šarmom u svom prvom državnom posjetu Europskoj uniji u pet godina, piše Business Insider. Xi će provesti dva dana u Francuskoj te će se u ponedjeljak sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a potom će otputovati u Srbiju i Mađarsku.

Posjet kineskog čelnika Francuskoj važan je jer je ta zemlja drugo po veličini gospodarstvo Europske unije. Uslijedit će nakon Blinkenova putovanja u Kinu krajem prošlog mjeseca, kada su se dvije strane prepirale oko niza pitanja - od trgovine do nacionalne sigurnosti. I dalje su u sukobu, a sporovi bi se mogli zahuktati kako se američki izbori približavaju krajem godine, smatraju analitičari.

Francuska se, poput SAD-a i Njemačke, žalila na prekapacitiranost kineskih tvornica, osobito u zelenom sektoru. 'Pozivam na aggiornamento (ažuriranje, op.a.) jer Kina sada ima višak kapaciteta u mnogim područjima i masivno izvozi u Europu', rekao je Macron za La Tribune Dimanche, preveo je Bloomberg. Macron je koristio talijansku riječ za ažuriranje pozivajući na osvježenje odnosa Francuske i Kine.

Xijeva agenda u Europi

Što možemo očekivati od Xijeva posjeta Europi? On se nada da će izbjeći istu vrstu stresa s kojim se Peking suočava s Washingtonom, smatraju analitičari.

'Xi će iskoristiti svoje vrijeme s Macronom da bi umanjio stalnu potporu Kine Putinovu ratnom stroju', napisao je Matt Geraci, pomoćnik direktora Globalnog kineskog središta Atlantic Councila u bilješci u četvrtak. 'Također će naglasiti da Francuska i druge europske nacije i dalje imaju koristi od gospodarskog angažmana s Kinom i da bi trebale slijediti neovisan kurs, a ne slijediti vodstvo Washingtona', dodao je Geraci.

Očekuje se da će Macron sa svoje strane pozvati Xija da iskoristi utjecaj Kine na Rusiju kako bi okončao rat u Ukrajini, rekao je njegov ured za Associated Press. Naime Macron je u travnju prošle godine rekao da se Europa suočava s velikim rizikom da bude uhvaćena u 'krize koje nisu naše'.

Nadalje, postoje razlike među zemljama EU-a kada je u pitanju njihova strategija prema Kini.

'Peking, svjestan sve očitijih razlika unutar Europe u suzbijanju kineskih subvencija u ključnim industrijama kao što su električna vozila, ima cilj stvoriti klinove između država članica da bi zakomplicirao istragu EU-a o subvencijama i uvozu kineskih električnih vozila', dodao je Geraci.

Europska unija trebala bi održati izbore za Europski parlament u lipnju. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen traži drugi mandat za čelnu dužnost.

Von der Leyen, za koju se očekuje da će se u ponedjeljak sastati s Xijem i Macronom, oštro je kritizirala 'prekomjernu ponudu kineske subvencionirane robe' uoči skupa. Rekla je da kineska trgovinska praksa dovodi do nepoštene trgovine koja 'iskrivljuje tržište' i 'mogla bi dovesti do deindustrijalizacije u Europi'.

Kina smatra da europski blok pokušava obuzdati njihov razvoj

Kina je odbacila tvrdnje Zapada o prevelikim kapacitetima, optužujući blok da je protekcionistički i da pokušava obuzdati kineski gospodarski razvoj.

Peking pokušava usmjeriti kinesko gospodarstvo, a koje je u bolnoj tranziciji od oslanjanja na nekretnine i proizvodnju niže vrijednosti prema novim sektorima električnih vozila, litijevih baterija i solarnih panela.

Trgovinska pitanja nedvojbeno će biti ključno pitanje za raspravu, osobito jer je Kina u gospodarskom padu, napisala je Léonie Allard, gostujuća suradnica u Europskom centru Atlantic Councila.

Macron je u nedavnom intervjuu za The Economist rekao da je voljan nastaviti raditi s Kinom na 'glavnim globalnim pitanjima' i vratiti je, ali 'u skladu s međunarodnim pravilima'.

Međutim Europa – baš poput Kine – više nije ista nakon godina ekonomskih nevolja izazvanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

'2024. nije 2019. i puno je više jasnoće oko granica gledanja na Kinu kao na partnera od povjerenja', dodala je Allard, misleći na posljednji put kada je Xi posjetio Francusku.