divan ponedjeljak

Konačno dan bez meteoalarma, ali ne zadugo: Uskoro opet jako jugo i obilni pljuskovi

07.10.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Ponedjeljak će biti pretežno suh, sunčan i topliji, uz jačanje južnog vjetra. Jutro će biti svježe, ponegdje maglovito, uz mogućnost slabog mraza pri tlu, osobito u gorskim kotlinama

Od utorka se očekuje ponovno nestabilnije vrijeme, ali s toplijim temperaturama, navodi se u prognozi HRT-a. Povremeno će puhati umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, dok će na Jadranu povremeno puhati snažno jugo.

Kiša se može očekivati na Jadranu i u njegovom priobalju već u utorak, dok će se na sjeveru zemlje padaline pojaviti uglavnom od srijede do petka.

Ponedjeljak će ostati relativno stabilan. Ujutro na istoku Hrvatske bit će svježe, s čestim maglama, a tijekom dana pretežno sunčano. Vjetar slab, a poslijepodne će puhati mjestimično umjeren jugozapadnjak, uz maksimalne temperature oko 21°C.

Prevladavat će sunčano vrijeme

Slične temperature očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano vrijeme. Ujutro će ponegdje biti magla s temperaturama između 5 i 8°C, a kasnije će puhati umjeren jugozapadni vjetar.

Na zapadu zemlje bit će djelomično sunčano, s više oblaka u sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru, gdje je moguća slaba kiša ili rosulja. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo, koji će krajem dana jačati. More će biti mirno do malo valovito, a od sredine dana postat će umjereno valovito.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti bit će niže nego prethodnog dana, dok će dnevne temperature biti nešto više, uz stabilne uvjete uz obalu.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, s povremenom umjerenom naoblakom. Vjetar će biti slab do umjeren jugo i jugozapadni, a more mirno do malo valovito. Sumaglica je moguća, dok će u kotlinama Dalmatinske zagore i Like biti prisutna magla. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 24°C.

Na krajnjem jugu Hrvatske zadržat će se toplo i sunčano vrijeme, uz slab vjetar promjenjivog smjera, a more će biti mirno do malo valovito.

U utorak opet jugo i česte kiše

Opet nas očekuju južni vjetrovi i česte kiše. U utorak i četvrtak, u unutrašnjosti će biti djelomično sunčano, a ponegdje, uz više oblaka, moguća je kiša, najviše u gorju. Prolazno naoblačenje s kišom očekuje se u prvom dijelu srijede, a kiša i pljuskovi proširit će se na središnje i istočne krajeve.

Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, dok će na istoku u utorak nakratko prevladavati jugoistočni vjetar. Od utorka će temperature biti nešto više.

Mogući obilni pljuskovi

Na Jadranu će prevladavati promjenjiva naoblaka, uz mjestimične kiše, posebno na sjevernom Jadranu. U noći na srijedu i tijekom srijede kiša i grmljavina očekuju se i u Dalmaciji, uz mogućnost obilnijih pljuskova. Puhat će jako jugo, koje će u srijedu privremeno okrenuti na jugozapadnjak.

Dnevne temperature bit će slične onima u ponedjeljak, a jutarnje temperature bit će također u istom rasponu, navodi Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, u prognozi za HRT.