počinju radovi

Kreće golema rekonstrukcija ceste i gradnja nove tramvajske pruge u Zagrebu: Evo dokad će trajati

24.10.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Danas započinje velika rekonstrukcija Sarajevske ceste u Zagrebu, projekt koji uključuje proširenje prometnice i izgradnju nove tramvajske pruge. Radovi se odvijaju na južnom dijelu grada i dio su šireg urbanističkog plana koji ima za cilj poboljšati prometnu povezanost, smanjiti gužve i osigurati sigurnije uvjete za sve sudionike u prometu

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, obilježit će početak radova na proširenju i rekonstrukciji Sarajevske ceste danas u podne.

Sarajevska cesta je jedna od ključnih prometnica koja spaja gradske dijelove s obilaznicom i budućim južnim ulazom u Zagreb. Rekonstrukcija će obuhvatiti proširenje ceste na tri kolne trake u svakom smjeru, kao i izgradnju pješačkih i biciklističkih staza. Ukupno će biti obnovljeno i izgrađeno 1,8 kilometara ceste.

Ovaj projekt ne samo da će poboljšati cestovni promet nego će omogućiti sigurniji i funkcionalniji promet za bicikliste i pješake, čime se Grad Zagreb prilagođava suvremenim zahtjevima, najavljivala je gradska vlast na čelu s Tomaševićem.

Nova tramvajska pruga

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta je izgradnja nove tramvajske pruge, što predstavlja prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon dvadeset godina. Nova pruga, u duljini od 2,25 kilometara, povezat će Aveniju Dubrovnik s Ranžirnim kolodvorom, gdje će biti izgrađena i nova zaokretnica te objekt za potrebe ZET-a.

Očekuje se da će ovaj korak značajno poboljšati javni prijevoz u južnom dijelu grada, pružajući bržu i efikasniju tramvajsku povezanost.

Vrijednost ovog infrastrukturnog projekta procijenjena je na 25 milijuna eura, a očekuje se da će većina sredstava biti sufinancirana iz fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Završetak radova planiran je do kraja 2025. godine, što znači da će građani u relativno kratkom roku dobiti novo moderno prometno rješenje.

Tomašević: Ovo će smanjiti gužve

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je važnost ovog projekta, ističući kako je Sarajevska cesta ključna za povezivanje grada s obilaznicom, a njezino proširenje olakšat će svakodnevni protok prometa, što će posebno doprinijeti smanjenju gužvi na južnim ulazima u grad.

Osim cestovne rekonstrukcije, naglasio je važnost integracije tramvajske infrastrukture, koja će dodatno poboljšati javni prijevoz i povezivanje perifernih dijelova grada s užim centrom.

Projekt se nadovezuje i na širi infrastrukturni razvoj, uključujući novi cestovni vijadukt preko Ranžirnog kolodvora koji gradi Hrvatske autoceste. Taj vijadukt bit će povezan s mrežom autocesta i osigurat će novi, brži ulaz u grad.

Proširenje i obnova Sarajevske ceste dio su dugoročnog plana razvoja cestovnih i prometnih koridora u Zagrebu, s ciljem stvaranja sigurnijeg i protočnijeg prometnog sustava.

Osim izravnog utjecaja na promet, projekt uključuje i ekološke aspekte jer se promovira održiva mobilnost kroz razvoj biciklističke i pješačke infrastrukture.