projekt od 25 mil. eura

Kreće izgradnja važne ceste u Zagrebu, novog južnog ulaza u grad

19.10.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Sljedeći tjedan počinju radovi na proširenju i rekonstrukciji Sarajevske ceste, novom južnom cestovnom ulazu u Zagreb, ali i prvom proširenju tramvajske mreže u Zagrebu nakon dvadeset godina, izvjestli su iz Grada

„Ponosni smo što kreće izgradnja još jednog od naših najavljenih strateških projekata. Sarajevska cesta će biti proširena u punom profilu koji uključuje tri kolne trake za automobile u svakom smjeru te obostranu pješačku i biciklističku stazu, čime će se omogućiti sigurnost i protočnost za različite vrste sudionika u prometu“, istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Radovima je obuhvaćena izgradnja 1,8 kilometara ceste te 2,25 kilometara tramvajske pruge. Nova tramvajska pruga spojit će Aveniju Dubrovnik s Ranžirnim kolodvorom, gdje će se izgraditi zaokretnica i objekt ZET-a.

Nova prometnica koju gradi Grad Zagreb nadovezuje se na projekt Hrvatskih autocesta, koje izvode novi cestovni vijadukt preko Ranžirnog kolodvora Zagreb i spoj do mreže autocesta, čime će biti otvoren novi južni ulaz u grad.

„Sve imovinsko-pravne prepreke na trasi Sarajevske ceste su riješene, što znači da više nema pravnih zastoja koji bi odgađali početak radova”, dodao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

„Proširenje Sarajevske ceste dio je naših velikih investicija u cestovne koridore kako bi smanjili prometne gužve. Ova prometnica je ključna za povezivanje grada s obilaznicom preko Ranžirnog kolodvora, što će značiti puno brži i učinkovitiji promet na južnom ulazu u grad“, naveo je gradonačelnik Tomašević.

Vrijednost radova na Sarajevskoj cesti je 25 milijuna eura, za što se očekuje većinsko sufinanciranje iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine.