RAYTHEONOV GHOSTEYE

Kreće proizvodnja moćnih radara za borbu protiv hipersoničnih projektila, evo detalja

11.08.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Sjedinjene Države odobrile su ovih dana serijsku proizvodnju najnovijih Raytheonovih radara zračne i raketne obrane niže razine (LTAMDS) koji je zamijeniti zastarjele radare AN/MPQ-53/65 integrirane u sustave protuzračne obrane Patriot PAC-3. Donosimo više o radaru GhostEye kojeg programeri pozicioniraju kao sustav za borbu protiv prijetnji nove generacije, uključujući hipersonično oružje i ciljeve koji se kreću brzinama većim od 1600 metara u sekundi

Američko ministarstvo obrane objavilo je na svojim internetskim stranicama kako je tvrtka Raytheon Missiles and Defence potpisala ugovor o pokretanju početne proizvodnje LTAMDS radara vrijednog nešto više od dvije milijarde dolara.

Narudžbu financira Raytheonov program za istraživanje i razvoj zajedno s Poljskom koja je u rujnu 2013. naručila 12 radara za šest baterija Patriot PAC-3.

Radar GhostEye Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije - Raytheon Missiles & Defense

U ovoj narudžbi svaka radarska stanica košta oko 174 milijuna dolara, ali to nije reprezentativni trošak budući da očito uključuje novac za povećanje proizvodnje. Istodobno, SAD su naručile šest pretprodukcijskih radara za svoju vojsku po cijeni od 384 milijuna dolara.

Radari će se proizvoditi u Raytheonovim pogonima u Andoveru u saveznoj državi Massachusetts, a očekuje se da će ugovor biti dovršen u studenome 2028. godine.

Budući Raytheonov LTAMDS radar je višenamjenski senzor od 360 stupnjeva s visokim stupnjem višefunkcionalnosti, interoperabilnosti i modularnosti. To je prvi senzor dizajniran posebno za operacije unutar arhitekture integrirane protuzračne obrane i pruža obranu od najnaprednijih prijetnji, uključujući taktičke balističke, taktičke i hipersonične projektile te borbenih zrakoplova.

Ključna uloga u IAMDS-u

Očekuje se da će novi radar igrati ključnu ulogu u budućem integriranom zračnom i raketnom obrambenom sustavu (IAMDS) američke vojske.

Njegova prednost u odnosu na druge konkurentske sustave dolazi od njegove sposobnosti otkrivanja prijetnji u radijusu od 360 stupnjeva bojnog polja i na dometi koji premašuju one aktualnih radara i raketnih sustava za obranu od projektila.

LTAMDS također može dijeliti podatke s više vrsta zapovjednih mjesta i lansera, ne samo s Patriotom, već i s novom mrežom američke kopnene vojske koja djeluje kao integrirani sustav borbenog zapovijedanja zračne i raketne obrane (IBSC). Integracija s IBCS mrežom je ključna za sljedeću generaciju raketnog ratovanja koja zahtijeva integraciju sustava napada i obrane (ODI), a povezuje se s novom borbenom mrežom iduće generacije TITAN, koja je dio inicijative Zajedničkog zapovijedanja i kontrole svih domena (JADC2).

Dizajneri upotrijebili sve prednost galij nitrida

Prema dostupnim podacima, GhostEye postiže detekciju od 360 stupnjeva s pomoću višestrukih radarskih ploča. Na prednjem dijelu prikolice nalazi se glavni dalekometni radarski niz koji se sklapa kako bi podsjećao na uobičajenu radarsku prikolicu.

Na stražnjoj pak strani prikolice nalaze se dva manja sklopiva radarska niza koji su okrenuti prema van udesno i ulijevo pod kutom.

Sektori triju nizova poboljšani su upotrebom galij nitrida (GaN), što dovodi do preklapanja sektora i pružanja pokrivenosti u punom opsegu. GhostEye koristi tehnologiju galij nitrida umjesto galij arsenida (GaS) u poluvodičkom materijalu, a osim veće snage signala i osjetljivosti odašiljača, novi radar neće morati biti ponovno certificiran tijekom svog vijeka trajanja.

Još jedna prednost galij nitrida je ta što gubi manje električne energije nego galij arsenid. Valja reći kako LTAMDS koristi radar C-pojasa za svoju primarnu misiju, dok za komunikaciju s projektilima i dubokog nadzora upotrebljava frekvencije S i X-pojasa.

Višepojasni sustav iskorištava snagu GaN tehnologije i omogućuje LTAMDS-u modularnost za uključivanje u svestrani sklop oružanih sustava, kao i pružanje potpunijeg skupa podataka unutar IBCS mreže koja se još naziva 'mreža svih mreža'.

Treba reći i da je frekvencija S-pojasa idealna za nadzor i pronalaženje ciljeva, dok frekvencija X-pojasa daje podatke za razlikovanje ciljeva i kontrolu paljbe. Dizajneri, ali i vojni analitičari smatraju da će GhostEye raketnim bojnama naoružanima sustavima Patriot pružiti povećanu sposobnost osjeta s dosad nepoznatom vidljivošću i postojanošću.

Uz pokrivenost od 360 stupnjeva i stvaranje integrirane mreže protuzračne obrane, novi radar će omogućiti postrojbama koje upravljaju Patriotima raspršivanje po širem području, povećavajući njihov operativni otisak, dok istovremeno operativne formacije čini otpornijima na preciznu protivničku paljbu.