NOVE REGULE, STARE NAVIKE

Krećete na put? Pogledajte gdje vas očekuju radovi na cestama!

14.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Predstoji nam prvi sunčani vikend, barem tako najavljuju prognostičari, pa ako planirate otputovati u Istru ili na neko drugo jadransko odredište, dobro je znati da zabrana izvođenja radova na autocestama i državnim cestama za vrijeme trajanja glavne turističke sezone stupa na snagu 14. lipnja i traje do 15. rujna. No izuzetak od pravila su započeti radovi koji se na određenim dionicama, unatoč ljetu i vrućini, moraju dovršiti kako bi cjelokupni prometni sustav funkcionirao

KIŠA SE UROTILA PROTIV ROTORA

Prolongiranju izgradnje novog velikog rotora u pulskom naselju Šijana, prema riječima direktora Hrvatskih cesta Ede Kosa, kumovalo je kišno vrijeme.
'Prolongirali smo rok izgradnje za 15 dana, no imali smo 38 kišnih dana na gradilištu. Protiv vremena se ne možemo boriti. Zbog lošeg vremena s obilnim kišama imamo problema ne samo u Puli, nego i na drugim gradilištima po Hrvatskoj. Ako danas pada kiša, na gradilištu je i sutra blato - što se ne računa kao kišni dan premda se po blatnom terenu ne može graditi jer bi tad sve bilo upitne kvalitete' pojašnjava Kos.
'Nadam se da će nas sad vrijeme poslužiti, barem su takve prognoze, i dio radnika radit će 24 sata, također subote i nedjelje, jer ono što je svima najvažnije jest da se rotor što prije pusti u promet', napominje Kos. Dodaje da će se dijelovi rotora u Šijani puštati u promet po fazama, pa ako doista vrijeme posluži, prvi dio bi bio pušten u promet najkasnije do 5. srpnja.
'Veći dio trebao bi biti dovršen do 15. srpnja, s tim da, moram naglasiti, nećemo ga sasvim dovršiti, no promet će biti u funkciji',veli Kos. Koliko će potom trajati 'finiširanje', nije toliko ni bitno, kaže, jer intencija je da se čim prije pusti u promet kako bi se smanjile i gužve na ulazu u Pulu.
No sigurno je da promet povremeno neće biti sasvim protočan jer, uz puštanje rotora u rad po fazama i vozit će se uz posebnu regulaciju. Kos napominje i da 15. kolovoza, datum koji je objavljen u Rješenju o privremenoj zabrani radova na određenim dijelovima autocesta i državnih cesta Službe inspekcije cesta resornog ministarstva, nije definitivan rok okončanja
radova izgradnje jer u Hrvatskim cestama optimistično smatraju da će rotor u Šijani biti završen i ranije – pod uvjetom da se vrijeme ponovno ne uroti protiv toga.

Naime, Služba inspekcije cesta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture donijela je Rješenje o privremenoj zabrani svih radova na određenim dijelovima autocesta i državnih cesta, kojim se za vrijeme turističke sezone zabranjuje obavljanje bilo kakvih radova, osim nužnih aktivnosti na redovnom održavanju određenih javnih cesta, u vrijeme vikenda - petkom, subotom i nedjeljom te uoči i na dane blagdana kada se očekuje veći priliv gostiju u turistička mjesta.

No iznimno su, u određenom dijelu sezone, dozvoljeni radovi koji se obavljaju na autocestama i državnim cestama radi dovršenja započetih radova te izgradnje i rekonstrukcije javnih cesta. U Istarskoj županiji vikendima te uoči i na same blagdane radovi će se obustavljati, dok će se radnim danima odvijati uz osiguranu prometnu protočnost, na dionici autoceste A8 - Čvorište Kanfanar (A9 ) – Pazin – Lupoglav – čvorište Matulji (A7), kao i na A9 - Čvorište Umag (D510) – Kanfanar – čvorište Pula (D6). Također, tijekom turističke sezone u vrijeme vikenda (petkom, subotom i nedjeljom) te uoči i na dane blagdana, radovi se neće
izvoditi na svim državnim cestama koje vode do trajektnih luka i pristaništa te graničnih prijelaza.

Do 15. kolovoza državna cesta D66 Pula s križanjem Šijana bit će zbog radova uređenja kružnog toka na ulazu u Pulu s privremenom regulacijom prometa. Zbog gradnje novog rotora i eventualne potrebe usklađivanja s Hrvatskim cestama, iz Bina Istre također najavljuju mogućnost privremene regulacije prometa na dionici Autoceste A9 - čvor Pula.

Radovi generalnog remonta 30 ventilatorskih baterija u tunelu Učka izvodit će se do 20. lipnja. Planirani remont na A8 – dionica tunel Učka izvodit će se isključivo noću, od 22 do 6 sati ujutro, svakodnevno osim tijekom vikenda uz naizmjenično propuštanje prometa.

Na Autocesti A8 – dionica Cerovlje - tunel Učka planirani su radovi do 29. lipnja. Radi se o sanacije slivnika na 10 objekata, a radovi će se izvoditi svakodnevno od 7 do 19 sati, osim nedjelje. U Umagu će se zbog radova do 1. srpnja voziti uz privremenu prometnu signalizaciju na raskrižju državne ceste D300 i županijske Ž5002. Obnova kolnika na dionici Istarskog ipsilona Bale – Vodnjan trajat će još nekoliko dana, točnije do 14. lipnja, a do završetka radova i tu se vozi uz posebnu regulaciju prometa.

Iz HAK-a upozoravaju da je zbog opasnosti od urušavanja mosta zatvorena lokalna cesta 50078 Bani – Zarečje - Kažel, a ako namjeravate koristiti županijsku cestu 5013 Buzet - Svi Sveti, oprez kod mjesta Jurišići gdje se vozi naizmjence jednim trakom zbog klizišta.

Izuzev Istre, prometne prepreke vas očekuju i na ovim cestama:

A1 - Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac –Bosiljevo – Split – Ploče – Opuzen – granica Republike Bosne i Hercegovine) te granica Republike Bosne i Hercegovine – Dubrovnik;

A6 – Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7), A7 - G.P. Rupa (granica Rep. Slovenije) – Matulji – Orehovica - Sv. Kuzam – Križišće (D523) uključujući pristupnu cestu čvorište Draga - grad Rijeka (luka Brajdica) i pristupnu cestu čvorište Križišće - most Krk;

D1 - G.P. Macelj (gr. R. Slovenije) – Krapina – Zagreb – Karlovac – Gračac – Knin – Brnaze – Split (D8)

D8 -G.P. Pasjak (gr. R. Slovenije) – Šapjane – Rijeka – Zadar – Split – G.P. Klek (gr.BiH) – G.P. Zaton Doli (gr. BiH) – Dubrovnik – G. P. Karasovići (gr. Crne Gore)

D9 - G. P. Metković (gr. BiH)– Opuzen – D8

D27 - Gračac (D1) – Obrovac – Benkovac – Stankovci – D8

D39 – Gr. BiH – Aržano – Cista Provo – rotor Šestanovac - Dubci (D8)

D62 - Šestanovac (D39) – Zagvozd – Vrgorac – Kula Norinska – Metković (D9)

Dionice tijekom cijele sezone privremenom regulacijom prometa zbog radova:

D27 Benkovac - čvor Benkovac (s raskrižjem D27 i D503, Šopot), duljine 4,3 km

D512 Makarska - Gornje Igrane, duljine 12,0 km

D116 Jelsa - Poljica (otok Hvar), duljine 13 km

D8 Novi Vinodolski - Kozica, duljine 12,4 km

D 100 Vodice - Orlec (otok Cres), duljine 11,6 km

D105 Lopar - Rab (otok Rab), duljine 7,0 km

D36 Selce - Kupčina, duljine 14,7 km

D1 Solin – Klis - Sinj zbog izgradnje dionica: Majdan - Jamani i Jamani - Klis (Grlo)

D8 zbog izgradnje dionica: obilaznica Splita LOT 0;

D8 u naselju Plano, Plano - Kaštel Stari i tunel Omiš - Omiš - s posebnim fokusom i organizacijskim mjerama na ulazu-izlazu prometa prema aerodromu

D516 Vitaljina - Prevlaka

D8 Denivelacija križanja u Bibinju

D66 Raskrižje Kuk - Matulji

D8 križanje u Vodicama – do 15. kolovoza

D1 Udbina - Gračac (s raskrižjem s D27), duljine 6,5 km - do 31. srpnja