kraj bliže nego ikad

Kremlj ironično odgovorio Zelenskom: Svaki rat završi mirom, ovako ili onako

24.09.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini neće završiti dok Moskva ne postigne svoje ključne ciljeve, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, "svaki rat završava mirom na ovaj ili onaj način", no za Rusiju je jedina opcija postizanje postavljenih ciljeva, prenosi Anadolija. Ciljevi kako je od ranije poznato uključuju demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, njezin neutralni status, te priznanje teritorijalnih dobitaka Rusije.

Dodao je da će čim se ti ciljevi postignu, 'specijalna vojna operacija', kako Rusija naziva sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, biti gotova.

Ova izjava dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru s američkim medijima izrazio uvjerenje da je kraj sukoba bliži nego što se mnogi nadaju, predlažući svoj plan za rješavanje situacije. Međutim, Moskva je odbacila ovaj prijedlog kao nerealističan, naglašavajući da je potrebno uzeti u obzir "stvarnosti na terenu", dok je podržala mirovne planove Kine i Brazila koje Kijev također smatra neprihvatljivima.

Što se tiče moguće odluke Zapada da dopusti Ukrajini korištenje zapadnih projektila dugog dometa duboko u ruskoj unutrašnjosti, Peskov se pozvao na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putin je tada rekao da ako zapadne zemlje daju Ukrajini takvo odobrenje, Rusija bi mogla rasporediti svoje konvencionalne projektile u dometu SAD-a i njegovih saveznika.

Peskov je također izbjegao komentirati pravni proces pred Arbitražnim sudom u Haagu u kojem Ukrajina optužuje Rusiju za ilegalnu izgradnju Krimskog mosta. Ukrajina tvrdi da Rusija krši njezina suverena prava prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982. godine, dok Moskva inzistira na svom pravu na tu infrastrukturu, smatrajući most dijelom ruske teritorijalne cjeline.

Ovaj stav Kremlja pokazuje da Rusija ostaje čvrsta u svojim zahtjevima te ne pokazuje spremnost na popuštanje, dok istovremeno Ukrajina i međunarodna zajednica pokušavaju pronaći diplomatsko rješenje sukoba koji traje od veljače 2022. godine.