UHIĆEN BIVŠI VRH AGROKORA

Petnaest osumnjičenih: Pročitajte kompletan DORH-ov popis za uhićenje i pretres

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnih izvida zbog sumnji u nezakonitosti oko poslovanja Agrokora jutros je u 5.50 krenula policijska akcija. Istraga se provodi na više desetaka lokacija, a istražitelji su u ranim jutarnjim satima ušli u Kulmerove dvore, rezidenciju obitelji Todorić. U svojim su domovima uhićeni bivši čelnici koncerna Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Mislav Galić, Marijan Alagušić, Hrvoje Balent te Alojzije Pandžić. Ivica Todorić i dalje je na nepoznatoj lokaciji

Kako javlja N1 televizija, policija je oko 5.50 stigla u Kulmerove dvore, vilu u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni u kojoj živi obitelj Ivice Todorića, vlasnika Agrokora.

Djelatnici policije došli su s tri kombija i nekoliko osobnih vozila. Sličan scenarij odigrava se i pred kućama i stanovima drugih bivših članova Uprave Agrokora, Ivana Crnjca, Ljerke Puljić i Piruške Canjuge.

Istraga se navodno provodi na više od 60 lokacija i u nju je uključeno više od 300 istražitelja, doznaje N1.

14.10 Prema posljednjim informacijama, privedeni su i Hrvoje Balent, suprug kćeri Ivice Todorića i izvršni potpredsjednik koncerna te Alojzije Pandžić, šef Agrokorova računovodstva.

12.45 Poznata su imena 15 osumnjičenih za koje je izdan nalog za istragu: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Marijan Alagušić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić, Olivio Discordia i Sanja Hrstić. Discordia je vlasnik i direktor revizorske tvrtke koja se do prošlog petka zvala Baker Tilly Hrvatska, a koja je u Todorićevo vrijeme obavljala reviziju Agrokora i tvrtki u sklopu koncerna, dok je Hrstić revizorica u toj tvrtki.

12.00 Akcija hrvatske policije i DORH-a u sklopu istrage o aferi Agrokor u ponedjeljak je najvažnija vanjskopolitička vijest za medije u Bosni i Hercegovini koji uglavnom zaključuju kako je riječ o procesu koji se očekivao te koji bi trebao odgovoriti na brojna pitanja otvorena nakon pada poslovnog carstva Ivice Todorića.

11.57 'Najmanje je upetljana u priču o Agrokoru ova Vlada, a većina resornih ministara nije imala nikakve veze s tim. Dio jest, ali se nije u Agrokoru dogodilo nešto zadnjih šest mjeseci ili godinu dana, već u zadnjih 15 do 20 godina', kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tijekom posjeta osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

11.55 U Kulmerovim dvorima je Hrvoje Balent, koji je na popisu osumnjičenih, javlja Dnevnik.hr.

11.45 Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, izjavila je da se protiv njezina klijenta vodi politički obračun te da on nije u bijegu, iako nije ni u Hrvatskoj.

11.30 Kulmerove dvore napustio je odvjetnik Ivice Todorića, Čedo Prodanović. Usput je dobacio da će 'sve ovo' dugo trajati. Na pitanje gdje mu je klijent, kazao je: 'Vrlo brzo ćete saznati.'

11.20 Priveden je i Damir Kuštrak. Policija ga je pronašla na adresi Lovćenska 21 nakon što ga ranije nisu našli u Novoj Vesi.

  • +2
Privođenje Damira Kuštraka Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

10.25 Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, rekao je da se nju tereti da je kao članica Uprave Agrokora s ostalim članovima Uprave prihvaćala financijska izvješća te da su se na taj način varali Agrokorovi partneri i da se pomoglo Ivici Todoriću da stekne protupravnu imovinsku korist.

10.20 U uhidbenom nalogu za Ivicu Todorića stoji kako postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. Kaznenog zakona. 

Sumnjiče ga da je od 2006. godine u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj koncerna prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata i financijskog položaja u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za većinskog imatelja dionica, javlja Večernji list.

10.16 Ljerka Puljić odvezena je na Rab jer ondje ima kuću u kojoj provode pretragu, javlja Večernji list.

10.08 Iz Vlade, u koju je oko deset sati stigao i premijer Andrej Plenković, za tportal su poručili kako nemaju nikakav komentar i da su sva postupanja u nadležnosti DORH-a i policije.

9.58 Policija je stigla i u dom nekadašnjeg potpredsjednika koncerna Mislava Galića.

9.55 Uhićen je i Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora Agrokora.

9.50 Nešto prije deset sati oglasilo se i Državno odvjetništvo RH. 'Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije, odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja

  • +5
Priveden Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje, odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku. Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljnjem tijeku izvida, kao i odluke, Državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama', piše u priopćenju DORH-a.

9.45 Ante Todorić stariji u automobilu zaposlenice obitelji Todorić odvezen je iz Kulmerovih dvora, javlja reporterka HTV-a.

Ante Todorić na ulazu u Kulmerove dvore nakon ulaska policije Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

9.23 Poslije devet sati službeno se kratkim priopćenjem oglasila i policija. 'Policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Sukladno članku 206.f st. 1 Zakona o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja, nismo u mogućnosti iznijeti više informacija', stoji u priopćenju MUP-a.

  • +4
Pretres doma Piruške Canjuge Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

9.20 Bivši član Uprave Ivan Crnjac je uhićen, potvrdio je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za Dnevnik.hr. 'Moj klijent je i formalno uhićen. Sve za što ga tereti temelji se na financijskim izvješćima. Nepravilnosti u knjiženjima, krivotvorenje bilanci i isprava… Prerano je reći koliko su ozbiljne optužbe. One se odnose na razdoblje 2014.- 2016. Izuzeli su telefon i nekoliko papira. Tijekom dana se očekuje i ispitivanje', kazao je.

  • +3
Uhićena Ljerka Puljić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

9.05 Nešto poslije devet sati Ivica Todorić oglasio se putem svojeg bloga. Kazao je da će biti raspoloživ pravosudnim tijelima i saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor. 'Da su mi pronašli i jedan euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu  Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti. Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi', napisao je Todorić.

9.00 Sin Ivice Todorića, Ante Todorić, nije u Hrvatskoj, potvrdio je to Rajko Čogurić za N1. 'On trenutno nije u Hrvatskoj. Uredno se prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u bijegu i odazvat će se pravosudnim tijelima kad dobije formalni poziv', kazao je.

  • +11
Uhićenje Ivana Crnjca Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

8.43 Policija je pozvonila i na vrata Damira Kuštraka, dugogodišnjeg menadžera Agrokora, no on na adresi Nova Ves 28 nije pronađen, javlja Jutarnji list.

8.35 Policija je u Kulmerovim dvorima zatekla Todorićevu suprugu i bolesnog oca Antu Todorića, javlja Večernji list.

8.30 Odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, za N1 je izjavio kako bi istraga u ovom slučaju mogla trajati i godinu dana.

  • +13
Pretres kuće Piruške Canjuge Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

8.20 Osim odvjetnika vlasnika Agrokora Ivice Todorića, Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, te Nikole Mandića, koji je odvjetnik Hrvoja Balenta, u Kulmerove dvore došao je i Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, sina Ivice Todorića.

7.45 Ispred stana Ivana Crnjca njegov odvjetnik Igor Cišper novinarima je potvrdio kako je predan uhidbeni nalog za Crnjca, objavio je Jutarnji list.

  • +5
Policijski istražitelji u Kulmerovim dvorima Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

7.35 Policija se navodno nalazi i u domu nekadašnje članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge, objavio je N1. Canjuga je preko svog odvjetnika Ante Nobila nedavno odbacila upletenost u moguće nezakonitosti u Agrokoru, poručivši kako joj je mandat u upravi istekao 17. lipnja 2015. te kako prethodne dvije godine nije bila na poslu jer je '2013. bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, a tijekom 2014. na porodiljnom dopustu'.

7.26 Odvjetnici Ivice Todorića, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, ušli su u Kulmerove dvore, javlja N1.

  • +2
Todorićevi odvjetnici dolaze u Kulmerove dvore Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

7.20 Policija je upala u kuću i izvršnoj dopredsjednici Agrokora Ljerki Puljić, objavio je Jutarnji list.

> Tko bi se sve mogao naći na DORH-ovoj listi kao optuženik ili svjedok?

> Ovih 50 fotografija govori sve o krizi u Agrokoru

> Ramljak razotkrio i kazneno prijavio Todorića: Milijarde skrivenih troškova i kredita

7.10 Ne zna se hoće li policija pronaći Ivicu Todorića i njegovu obitelj u Kulmerovim dvorima, s obzirom na špekulacije da je gotovo cijela obitelj već neko vrijeme izvan Hrvatske.

6.50 Policijski kombi došao je i ispred vile Ivana Crnjca, bivšeg člana Uprave Agrokora i izvršnog potpredsjednika za financije, javlja Jutarnji list.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL