samit o ukrajini

Krstulović Opara: Milanović je proruski igrač, nije mu mjesto na skupu u Dubrovniku

09.10.2024 u 09:32

Bionic
Reading

Činjenicu da na samit Ukrajina - jugoistočna Europa, koji se danas održava u Dubrovniku, nije pozvan predsjednik RH Zoran Milanović, u emisiji HRT-a 'U mreži prvog' komentirali su domaći političari

Na samit dolazi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, sudionici bi trebali usvojiti zajedničku deklaraciju, a to što na događaj navodno nije pozvan Milanović predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra skandaloznim i sramotnim, dok HDZ-ov Andro Krstulović Opara naglašava da na tom samitu Milanoviću nije mjesto.

'To je kao da vi dođete kod mene doma, pa onda kažete da Krešo Beljak nije pozvan. To je jedna sramota i ne znam uopće kako će to završiti. Mislim da je riječ o skandalu. Ne može gost, još kad dođe tražiti pomoć, uvjetovati tko će biti njemu domaćin', rekao je Beljak, a prenosi HRT. Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot smatra da bi Milanović, iako se on osobno ne slaže s njim oko nekih stavova, trebao biti na samitu, i to zato što je, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem, i predsjednik RH sukreator vanjske politike.

'Smatram da se ne može dogoditi da vanjski predsjednici ili bilo kakvi vanjski čimbenici određuju nama neke stvari u smislu suvereniteta. Ovo nije dobra poruka prema državi', rekao je Troskot u emisiji. Žustro mu je odgovorio Andro Krstulović Opara, koji je rekao da je Milanović 'proruski igrač'.

  • +27
Ilustrativna galerija/Zoran Milanović uručio odlikovanja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Beljan/Ured predsjednika

'Predsjednik Milanović je protiv europske politike uvođenja mira u Ukrajinu. Niti jedan put se nije susreo s gospodinom Zelenskim. Nikada nije dao izravnu potporu Ukrajini. Jučer je rekao u Crnoj Gori da smo mi svi odgovorni jer smo uvalili Ukrajinu u velike nevolje. Ja ne razumijem što gospodin Milanović misli s tim. Što smo mi trebali prisiliti Ukrajinu da položi oružje, dopustiti Rusima da ih pregaze? I takvu osobu biste vi pozvali da vam raspravlja o budućnosti Ukrajine i pobjedi. Njemu nije mjesto na tom skupu', rekao je Krstulović Opara i dodao da je dobro da su Zelenski i Plenković dogovorili da Milanović ne bude na samitu. Beljak mu je odgovorio da je strašno to što govori.

'Plenković i njegovi proksi, kao što je gospodin Krstulović Opara, su preuzeli Vučićevu retoriku. 'Tko je protiv mene - taj je ustaša', a u Hrvatskoj imamo 'Tko je protiv mene - taj je Putinovac'. To su gluposti. Nitko u Hrvatskoj, uključujući Milanovića, nije za Putina. Nitko ne spori da je riječ o agresivnom ratu, ali što tu Hrvatska radi? Kakav je to rat', naglašava Beljak.

Nezavisna zastupnica Marijana Petir rekla je da ne zna tko bi mogao bolje razumjeti Ukrajinu od Hrvatske, koja je prije 30 godina osjetila tegobe rata, bila napadnuta i morala se braniti.

'Empatija hrvatskog naroda za ukrajinski narod, koji samo brani svoje, je potpuno jasna', rekla je Petir.