KREMLJ U AKCIJI

Lavrov dolazi u Pjongjang, evo što se krije iza tog posjeta

24.05.2018 u 19:06

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov planira za kraj svibnja posjet Kim Jong-unu, čime je želio preduhitriti u međuvremenu otkazani samit američkog predsjednika i sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, a koji je bio zakazan za sredinu lipnja u Singapuru. Moskva prema Pjongjangu gaji poseban odnos, a tportal donosi kratki prikaz suradnje Rusije i Sjeverne Koreje

Šef ruske diplomacije odlazi u Pjongjang na poziv domaćina koji se dva tjedna kasnije trebao susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na sastanku u Singapuru, no taj je povijesni sastanak Trump otkazao.

Analitičari smatraju kako je poziv upućen zato što Pjongjang u Rusiji vidi saveznika, iako je Moskva podržala sankcije Ujedinjenih naroda zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Podsjetimo, Kremlj je i prije nego što je Sjeverna Koreja 7. veljače lansirala raketu sa satelitom izrazio zabrinutost zbog namjere Pjongjanga da ustraje u nuklearnim pokusima. Odmah nakon lansiranja Moskva je odlučno osudila ovaj potez i poručila Pjongjangu da dobro razmisli odgovara li toj zemlji politika suprotstavljanja čitavoj međunarodnoj zajednici.

Posljednji ruski posjet Sjevernoj Koreji na najvišoj razini dogodio se prije 18 godina, kada je Pjongjang posjetio aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin. Nakon njegova sastanka s tadašnjem korejskim vođom Kim Jong-ilom politički kontakti dviju zemalja su intenzivirani, a potpisano je i nekoliko protokolarnih ugovora o suradnji.

>>> Lavrov ljut: Amerikanci provociraju Sjevernu Koreju

Intenziviranje suradnje ponajviše se očitovalo u sjevernokorejskoj odluci da smanji tenzije spram Rusije i počne s njom aktivnije surađivati, nauštrb dotadašnjih sjevernokorejskih odnosa s Kinom, koja se smatrala jedinom saveznicom. Peking je nakon te odluke obustavio gospodarsku suradnju s Pjongjangom koja se zasnivala na kineskom uvozu željeza, ugljena i morskih plodova iz najizoliranije države na svijetu.

Iako u potpunosti ovisna o Kini, Sjeverna Koreja se odlučila na ovaj drastičan potez ponajviše zbog kineskih kritika na sjevernokorejski nuklearni program, ali i učestalih sjevernokorejskih provokacija u graničnom području.

  • +6
Povijesni susret - Kim Jong-un i Moon Jae-in Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rusija, koliko je poznato, Sjevernoj Koreji povremeno dostavlja humanitarnu pomoć, a međusobno približavanje započelo je nakon što je Rusija u svibnju 2014. toj zemlji otpisala čak 90 posto duga.

Što se pak trgovinske i gospodarske suradnje dviju zemalja tiče, one zapravo i ne postoje jer u Rusiji ne postoji potražnja za sjevernokorejskim proizvodima, dok Pjongjang nema novca za kupnju ruskih proizvoda.

  • +4
Kim Jong-un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Analitičari smatraju kako Moskva, iako samo djelomično geopolitički nazočna na Korejskom poluotoku, nema snažan utjecaj na Kim Jong-una kako bi ga privoljela na prekid nuklearnog programa, ali koristi svaku priliku pokazati ostatku svijeta, prije svega Sjedinjenim Državama, da je itekako aktivna kada su u pitanju političke tektonske promjene do kakvih bi moglo doći dođe li u skorije vrijeme do sastanka Trumpa i Kima.