POBJEDE LIBERALNE AMERIKE

Legalizirali marihuanu i gay brak, uveli najviše žena u Senat

07.11.2012 u 13:42

Bionic
Reading

U pozadini američkih predsjedničkih izbora glasači su odlučivali i o brojnim drugim temama, poput odnosa moći između demokrata i republikanaca u Kongresu, legalizacije marihuane, proširivanja bračnih prava na istospolne parove, a po onome što je izglasano čini se da su ovoga puta pobijedili liberali, a ne konzervativci

Glavni politički strateg Georgea W. Busha, nemilosrdni Karl Rove, znao je da se predsjednički izbori dobivaju i zahvaljujući referendumskim pitanjima koja se također mogu naći na glasačkom listiću. Rove je tako 2004. uspio mobilizirati u impresivnim brojevima kršćanske glasače u više saveznih država SAD-a, postignuvši da se u izborni proces uključe i inicijative o definiranju braka isključivo kao zajednice muškarca i žene, pa su konzervativci istovremeno glasali protiv bračne ravnopravnosti za istospolne parove, kao i za Busha, koji je obećavao uvođenje ustavnog amandmana na tu temu.

Čini se da su demokratski politički stratezi u međuvremenu naučili mnogo toga od nekoć daleko uspješnijih republikanskih kolega, pa se u pozadini predsjedničkih izbora odigravalo i više bitaka o tome treba li legalizirati marihuanu, odnosno proširiti brak na istospolne parove.

Savezne države Colorado i Washington – u kojima je pobijedio Barack Obama – jučer su ujedno glasale za legalizaciju marihuane. Massachusetts je pak legalizirao medicinsku upotrebu marihuane, što je oduševilo sve pristaše okončavanja skupog, a neuspješnog rata protiv droge, na koji je proteklih godina potrošen bilijun dolara! Još gore, zbog marihuane je samo prošle godine uhićeno oko 850 tisuća Amerikanaca, od kojih su mnogi dobili kriminalni dosje, što će ih pratiti do kraja života. U Coloradu je za legalizaciju marihuane glasalo 54 posto glasača, a u Washingtonu 56 posto, s time da treba podsjetiti da je prije dvije godine slična inicijativa bila na izborima u Kaliforniji, u kojoj tada nije dobila dovoljnu podršku birača.

Još veći je uspjeh to što su glasači u saveznim državama Maryland i Maine odobrili proširenje bračnih prava na istospolne parove. Od 1998. godine se na tu temu glasalo u 38 saveznih država i LGBT ravnopravnost je svaki put izgubila, a bračna ravnopravnost je u pojedine države uvedena zahvaljujući sudskim odlukama (poput Massachusettsa i Iowe) ili glasanjem u senatu te savezne države (poput New Yorka). Pobjede za LGBT ravnopravnost u Marylandu i Maineu još jednom potvrđuju trend u kojem sve veći broj Amerikanaca, više od polovine, podržava gay brakove (uključujući predsjednika Obamu), dok je među mladima taj postotak mnogo viši, iznad 70 posto. U tom kontekstu vrijedi spomenuti i da je Wisconsin izabrao i prvu lezbijsku senatoricu u američkoj povijesti, demokratkinju Tammy Baldwin

Ona je pak jedna od 18 žena koje će ubuduće sjediti u Senatu, gornjem domu američkog parlamenta, što je dosad najveći broj žena u toj važnoj zakonodavnoj instituciji. Na ovim izborima glasačice su bile u većini u odnosu na glasače, a američke su žene u većini izabrale Baracka Obamu i demokrate. Zbog svojih uvredljivih i bedastih izjava oko silovanja utrke za Senat izgubili su republikanski kandidati Todd Akin (Missouri) i Richard Mourdock (Indiana), i to u državama koje su tradicionalno naklonjene republikancima te je ove godine u njima na predsjedničkim izborima pobijedio Mitt Romney.

Sve u svemu, stvari koje su samo prije nekoliko godina bile nemoguće na izborima – poput legalizacije marihuane i gay braka – na ovim su izborima dobile većinsku podršku u pojedinim saveznim državama, što daje nadu da Amerika u drugom mandatu Baracka Obame odlučno kreće u progresivnom pravcu kada je riječ o društvenim temama.