N/A

Libanonski pečeni brancini s rižom i karameliziranim lukom (Sayadiah)

04.02.2010 u 01:00

Bionic
Reading

Libanonski pečeni brancini s rižom i karameliziranim lukom (Sayadiah)

SASTOJCI:

10 fileta brancina od cca 100 g
125 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
3 češnja češnjaka, zgnječenog
1 žlica mljevenog kumina
1 ½ žličice soli
½ žličice svježe mljevenog papra
maslinovo ulje
2 kg luka srebrenca, tanko narezanog na ploške
brašno u koje ćemo uvaljati ribu
350 g basmati riže, isparane, namočene u vodi nekoliko sati i ocijeđene
75 g pinjola, tostiranih
½ žličice kurkume
½ žličice mljevenog bijelog papra
600 ml kipuće vode
nasjeckani svježi peršin

PRIPREMA:

Stavite filete ribe u plitku posudu u kojoj mogu stajati u jednom sloju. Pomiješajte limunov sok, pola žlice kumina, ½ žličice soli i papar. Prelijte tu marinadu preko ribe, promiješajte i ostavite da stoji 4-12 sati.
Zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i pirjajte luk dok nije zlatne boje, oko 15 minuta. Posolite i izvadite na kuhinjski papir da se ocijedi.
Izvadite ribu iz marinade, osušite i uvaljajte u brašno. Otresite višak brašna.
Prepecite kratko filete ribe na maslinovom ulju, prvo sa strane kože. Izvadite ih na kuhinjski papir.
Položite sloj karameliziranog luka na dno široke posude s debelim dnom. Pospite luk polovicom pinjola. Poslažite ribu na pinjole.
Pomiješajte rižu, ostatak kumina, kurkumu, žličicu češnjak, soli i bijeli papar i rasporedite po ribi. Prelijte kipućom vodom i stavite na vatru. Riža bi trebala biti prekrivena jednim centimetrom vode. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte, dok riža ne upije gotovo svu vodu i dok nije mekana, oko 25 minuta.
Ostavite 15 minuta da se malo ohladi, a zatim preokrenite sadržaj posude na tanjur za posluživanje. Posipajte sa ostatkom pinjola i lišćem peršina.