NOVI NATJEČAJ

Liste čekanja otele se kontroli, HZZO s privatnicima ugovara 61.000 pregleda

02.07.2024 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ovih je dana ponovno raspisao natječaj za čitav paket dijagnostičkih pretraga koje je spreman dodatno platiti u cilju smanjenja lista čekanja u zdravstvu

Na temelju natječaja HZZO-a iz prosinca 2023. s privatnim je ustanovama ugovoreno ukupno 39.808 dijagnostičko-terapijskih postupaka, vrijednosti oko dva milijuna eura. Na dan 14. lipnja, HZZO je raspisao novi takav natječaj, za čak 61.100 dijagnostičko-terapijskih postupaka koje je spreman dodatno ugovoriti za razdoblje do kraja 2024. godine da bi se smanjile liste čekanja iznad 270 dana, javlja Novi list, dodajući da je to za čak 30 posto više postupaka u odnosu na prethodno ugovaranje.

To ukazuje da se javni zdravstveni sektor ne može kvalitetno nositi s problemom lista čekanja, i da se privatnom zdravstvenom sektoru potiho otvaraju vrata za kontinuirani pristup javnozdravstvenom budžetu, piše Novi list.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je početkom lipnja, prilikom posjeta zadarskoj Općoj bolnici, kako se radi sve da se smanje liste čekanja kad je riječ o onkološkim bolesnicima

'Moramo napraviti iskorak, ne smijemo više biti na začelju EU kada je riječ o smrtnosti od malignih bolesti, moramo napraviti iskorak ovog tipa da bismo unaprijedili i dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite', kazao je ministar Beroš prilikom obilaska radova na postavljanju linearnog akceleratora i novosagrađenih prostora Odjela za onkologiju.