šimonović einwalter

Pučka pravobraniteljica: Najviše primjedbi građana je iz područja zdravstva

27.06.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u četvrtak da su prošle godine najviše pritužbi zaprimili iz područja zdravstva istaknuvši da im se građani najviše žale uz njihova prava uz zdravlje, zdravstvenu zaštitu ali i zdravstveno osiguranje

"Područje zdravstva je područje broj jedan po zaprimljenim pritužbama u protekloj godini. Nije ni to prva godina da je tomu tako", rekla je Šimonović Einwalter tijekom rasprave o njezinom prijedlogu da se za njezinu zamjenicu imenuje Sedina Dubravčić.

Pojasnila je kako im se građani sve više obraćaju vezano uz njihova prava uz zdravlje, zdravstvenu zaštitu ali i zdravstveno osiguranje.

Time je odgovorila SDP-ovoj Martini Vlašić Iljkić koja je upozorila kako iz godine u godinu najviše prijava pučkoj pravobraniteljici dolazi iz područja zdravstva jer, među inim, imamo nedostatak timova iz primarne zdravstvene zaštite a najviše ih nedostaje u obiteljskoj medicini, Hrvatsku je prošle godine napustilo 147 liječnika i sl.

Zastupnici su podržali da se Dubravčić imenuje zamjenicom pučke pravobraniteljice pri čemu su oporbeni upozoravali da godišnja izvješća o radu pravobraniteljice redovno kasne u raspravu u Hrvatskom saboru.

Gordan Bosanac (Klub Možemo!) upozorio je kako se još uvijek u parlamentu čeka rasprava o izvješćima pučke pravobraniteljice za 2022. i 2023. godinu te je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da ona što prije dođu na raspravu.

Jandroković je pojasnio kako je rasprava o izvješću za 2022. trebala biti provedena, ali taj tjedan zbog svojih obaveza nije mogla pučka pravobraniteljica. Pri tome, za izvješće za prošlu godinu još nije dobio mišljenje Vlade.

"Očekujem da će se vrlo skoro mišljenje za 2023. naći u Hrvatskom saboru i provest ćemo onda objedinjenu raspravu za 2022. i 2023. godinu za sve pravobranitelje te ostala izvješća koja moramo raspraviti", poručio je.

Naveo je kako bi htio sve to razriješiti do kraja ovog saborskog zasjedanja ili početkom idućeg.

Sedina Dubravčić pravnica je sa 16 godina radnog iskustva te trenutno radi kao savjetnica pučke pravobraniteljice u Službi za zaštitu prijavitelja nepravilnosti.

sve osim nogometa

Učitavanje...