Ljeto je peka s prijateljima!
Ljeto je i malo ljeto. A malo ljeto je kad prijatelji moraju raditi preko tjedna, jer nisu na godišnjem odmoru, ali se u petak zainate i dođu na more za vikend.
Na malo ljeto. Tako ga zove Sanjin. I puni baterije otokom gotovo svaki vikend.
Od petka do nedjelje samo more, sunce i spiza. Živit će sto godina ;)!
Baterije napunjene, radni tjedan s'tjeran u kut! Nitko ga se više ne boji!
Prijatelje dočekujemo opremljeni svježom spizom, opaljeni suncem, okupani morem. Za ručak pripremamo peku od svježih jadranskih liganja, kozica i domaćega povrća.
Nakon ručka i voćnog deserta (ananas/menta) idemo na plažu.
Udaljena, divlja, sunčana i (po)dijeljena s nekim veselim ljudima koji se međusobno polijevaju kanticama morske vode ... sve blješti od ljepote.
za 6 osoba
1 kg ili 1 i 1/2 kg jadranskih liganja
1/2 kg kozica
1 veelika tikvica
4 veća, sočna pomidora
6 krumpira
4 crvena luka
2 poriluka
3 ili 4 glavice češnjaka
stručak mlade mrkve
maslinovo ulje
vino bijelo/crno
sol, papar, peršin
Morate imati vrijedne prijatelje koji će čistiti i sjeckati povrće ...
... sjec, sjec ...
... čist, čist ...
... i konačno; očist i nasjec!
Dok vi čistite ribu odnosno morske plodove ...
... zapravo, mekušce ?! ;) i ...
... maslinovim uljem uljite peku
Namirnice spremne za ...
... filozofiranje, ali i razmještanje po peki/peci ;) ...
... dodavanje začina kako po povrću tako i u ...
... posudicu za mljevene papra
Začine (maslinovo ulje, sol, papar) još jednom dobro promiješati ...
... tik prije pečenja
Uz vino, koje se dolijeva tijekom pečenja, dobro je pripremiti i peršin - za istu rabotu ;)
Ne zaboraviti na salatu od domaće rikole/rige i to one ...
... ljuuteee!!!
I s malo cherrypomidorići ;)
Ta daaaa - (is)pečeno!
Serviranoo!!!
Zlatna, plažna, mladež ;)
Blještavo, zlatno, zvjezdasto ... biće ;)