rat u ukrajini

Ljetovanje na Krimu: Pored ležaljki postavljena skloništa u slučaju napada

09.07.2024 u 17:18

Bionic
Reading

Turisti koji su ovo ljeto pohrlili na crnomorske plaže na poluotoku Krimu, koji je 2014. anektirala Rusija, susreću se s novom sumornom stvarnošću - skloništima podignutim u slučaju bombaškog napada te s vrećama s pijeskom.

Već više od dvije godine plaže na ovome poluotoku koji je Moskva anektirala 2014., samo su na korak daleko od silovitog ratnog vihora u Ukrajini.

Prošli su mjesec od krhotina projektila što su ih ispalili Ukrajinci smrtno stradale četiri osobe, među kojima i dvoje djece. To se dogodilo na plaži u gradu Sevastopolju, pri čemu je ozlijeđena još 151 osoba.

U predgrađu istoga grada, na plaži u četvrti Učujevka kupači sada dijele šljunčanu obalu s betonskim skloništem podignutim u slučaju bombaškog napada, a sklonište je dodatno pojačano vrećama s pijeskom.

Podsjetnik je to na nepoželjan način na koji je rat, a Moskva ga naziva "specijalnom vojnom operacijom", utjecao na živote običnih ljudi.

"Smatram da su skloništa za slučaj bombaških napada neophodna", rekla je turistkinja iz Bjelorusije. "Došli smo u posjet prijateljima i rečeno nam je da je ovdje strašno, no da su podignuta skloništa i da se poštuju mjere sigurnosti. Mislim da je to vrlo važno", kazala je Irina. 

Ukrajina je izvela više zračnih i pomorskih napada na ruske vojne ciljeve na Krimu, ali mnoštvo ruskih turista i dalje svake godine posjećuje krimska kupališta u vrijeme svojih godišnjih odmora.

"Bit ćemo mirniji dok budemo boravili na plaži jer znamo da postoje skloništa, dakle smatram da ih prijeko potrebnima", kazao je ruski turist Aleksander Žukoviskij.