nema potvrde

Ukrajinci slave: Strašni Prometej je uništen!

29.06.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Ukrajinske snage možda su pogodile najnoviji ruski protuzračni obrambeni sustav S-500 koristeći rakete ATACMS koje je isporučio SAD

'Prijavljeno je da su najnoviji ruski sustav protuzračne obrane S-500 uništile kasetne rakete ATACMS", rekao je ukrajinski novinar Andriy Tsaplienko na svom Telegram kanalu, ne navodeći kada ili gdje je sustav navodno uništen.

General-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, rekao je ukrajinskim medijima 12. lipnja da je Rusija postavila komponente protuzračnog raketnog sustava S-500, poznatog kao Prometej, na anektiranom Krimu. Vojni stručnjaci procijenjuju je da bi Rusija mogla imati četiri S-500.

S-500 Prometej je najnapredniji ruski protuzračni sustav velikog dometa, dizajniran da zamijeni trenutni protubalistički raketni sustav A-135, raspoređen u silosima oko Moskve, i nadopuni postojeće raketne sustave zemlja-zrak dugog dometa S-400 Trijumf, koji su učestalo bili na meti Ukrajinaca.

Rusija je premijerno prikazala ispaljivanja iz S-500 u srpnju 2021. godine. Tijekom testiranja u blizini Astrahana u južnoj Rusiji, raketa ispaljena iz S-500 uspješno je oborila balistički projektil koji je glumio neprijatelja. Sustav je ranije, prema navodima Moskve, pogodio metu udaljenu 480 kilometara. Prema ruskim državnim medijima, S-500 ima maksimalni domet od 595 kilometara, može istovremeno ciljati 10 meta, a vrijeme odziva mu je od tri do četiri sekunde, što je kraće od onog koje obilježava S-400.

Sustav S-500, koji je razvila korporacija za zračnu i svemirsku obranu Almaz-Antej, konstruiran je za presretanje širokog spektra prijetnji, uključujući interkontinentalne balističke rakete, hipersonične rakete i lovce pete generacije.

sve osim nogometa

Učitavanje...