... s mascarponeom, začinjen ekstraktom vanilije, limetom i medom. Možda vam se, trenutačno, čini sumanutim što stavljam baš ovaj recept na blog, a još je samo dvadesetak dana do Božića !?!
A gdje su vanilin kiflice, čokoladne kuglice, išleri, linzer šnite, bišofsbrot, orehnjače, makovnjače i slični lagani kolači!?
Javite mi se u pauzi između Božića i Nove godine kad vam se duša zaželi voća s mascarponeom nakon silnih oraha, lješnjaka, čokolada i marmelada.
Bit će; daaajte kakija 'amo!!! Kakijaaaa!!!
Za one koji se ovoga Božića ne žele udebljati - ovo je idealna slastica kojom mogu počastiti i svoje ukućane. Tko zna, možda se netko od njih i navuče ;).
Nisam mogla odoljeti jutros na tržnici gospodinu koji mi je na broken hrvatskom jeziku dijelio komplimente, a prodavao je divne, zrele i velike - kakije (10 knkilogram).
Dopremljeni su iz Makedonije iako ih, manjih, ima i na stablu u parkiću gdje šetamo psa. Otkrila ih je prijateljica Nataša prošle zime kada je parkićem vladao snijeg i led i stabla su sva bila goluždrava. Osim jednog! Bilo je puno nekih malih plodova koji su ispunjavali te golegrane i izgledali prilično nadrealno. Shvatili smo da je to kaki, samoneki majušan, polurazvijen, ali nevjerojatno sladak i zreo! Usredprosinca!
Na tržnicama se prodaje velik i zreo, a kojega se pristojno može nazivati i japanska, istočna ili zlatna jabuka. Domovina mu je, osim Makedonije ;), Kina i Japan.
Pun je vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji pomažu pri rješavanju tegoba s probavom, jetrom, živcima, žuči i želucem. Povoljno djeluje i na kožu, jačanje imuniteta, a najjači argument pro kaki je činjenica da su jedino njegove sjemenke preživjele nuklearnu katastrofu 1945. u Japanu!
Pa sad vi ne jedite kaki, a 2012. se opasno približava ;) ...
za 4 osobe
4 zrela, srednje velika kakija
3 žlice meda
2 žlice soka ocijeđene limete
malo naribanog, svježeg korijena đumbira
malo šećera
250 g mascarponea
1 žličica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Isperite kakije, uklonite im peteljke i prerežite ih na jednake polovice.
Smjestite u vatrostalnu posudu, prelijte/začinite medom i stavite u pećnicu
Pokušajte posudu, odnosno rešetku smjestiti što više (visinski!) u pećnici kako bi se kakiji lagano zapekli odnosno med kojim ste ih prelili - karamelizirao.
Pecite ih 15 do 20 minuta. Zadnjih desetak možete uključiti i opciju zapeci
(ikonica sa zubićima).
Dok se kakiji peku zamutite esencu vanilije, žlicu limetinog soka i malo meda u mascarpone
Čim su kakiji (za)pečeni izvadite ih iz pećnice i prelijte žlicom soka limete.
Servirajte ih tople uz mascarpone, med i naribani, svježi korijen đumbira. Cimetoljupci ga mogu začiniti i prstohvatom cimeta.
Kaki je lagano sladak i okusom podsjeća na marelicu dakle, ovo je stvaaarno jako fiiino!
Recept je preuzet od tete Marthe Stewart :)